Пацієнти з трансплантованими органами масово відмовляються від закуплених МОЗ ліків

Пацієнти з трансплантованими органами масово відмовляються від закуплених МОЗ ліків

Фото: ТСН.ua

Надійшло вже 264 відмови.

Українці з пересадженими органами вимагають замінити підхід до закупівлі ліків. Щоб трансплантоване серце чи нирка працювали, хворий довічно має приймати одні і ті самі препарати - імуносупресанти. Однак відомство закуповує генерики, реакція на які непередбачувана. 264 пацієнти вже відмовилися від ліків, закуплених МОЗ.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Максим тільки повертається в спортивну форму. Він два роки живе з пересадженим серцем. Операція в Білорусі коштувала понад 100 тисяч доларів. Максим випадково дізнався, кому належить тепер уже його серце.

"Чоловіку було 34 роки. Він трохи менший за мене. Помер від черепно-мозкової травми".

Щоби пересаджене серце працювало справно, Максим має довічно приймати одні й ті самі ліки – імуносупресанти.

"Вони пригнічують мій імунітет рівно настільки, щоб він не відкидав донорське серце".

Максим переконує, що впродовж двох років він увесь час полює за необхідними ліками.

"Ми часто в чатах це робимо. Людині в Харкові потрібен той препарат, що мені, а йому мій. Обмінюємося".

У такому режимі живе близько півтори тисячі пацієнтів із пересадженими органами. Вони переконують, замість оригіналів міністерство закуповує генерики. Але перехід одного пацієнта на новий препарат обходиться в 15 тисяч гривень, це ціна спеціальних аналізів, для того щоби замінити препарат. І робити це можна лише за медичними показаннями.

"Будь-який перехід з препарату на препарат підвищує ризик відторгнення. Це доведено у світі".

Пацієнти з трансплантованими органами відмовляються від ліків, які закупило МОЗ

Пацієнти з трансплантованими органами відмовляються від ліків, які закупило МОЗ

Скільки коштів зекономило міністерство на закупівлі генериків замість оригіналів, відомство готувалося прокоментувати впродовж дня, але до випуску ТСН не змогло сформувати відповідь. Пацієнтські організації разом із трансплантологами зверталися в МОЗ іще два місяці тому, з листом що ситуація кричуща, але теж не отримали відповіді.

Тим часом пацієнти з пересадженим органами почали відмовлятись од закуплених ліків.

"Уже зареєстровано 264 відмови пацієнтів від медикаментів, які буди закуплені за кошти Міністерства охорони здоров’я. Це означає, що бюджетні кошти були витрачені марно. При цьому пацієнтам від місцевих органів влади були закуплені ті імуносупресанти, які їм потрібні. Це подвійне навантаження на бюджет і отже ніякої економії".

А деякі області просто не в змозі закупити ці коштовні препарати.

Емілії з Прикарпаття гроші на пересадку нирки в Білорусі збирали глядачі ТСН. Пішло два роки на підбір донорського органа. Через недолугу закупівлю препаратів Емілії довелося змінити імуносупресанти і її стан здоров’я значно погіршився.

"Вона ще більше почала худнути, була ослаблена і так протягом півроку ми виводили її з цього стану".

Нині родині доводиться самостійно купувати потрібні ліки, аби нирка працювала. На місяць для дитини це близько 7 тисяч гривень, для дорослого – 20 тисяч. Емілія до пересадки двічі помирала в мами на руках, і нині, отримавши донорський орган, родина не готова експериментувати з препаратами і ставити під загрозу життя дитини. Українці з пересадженими органами, яких півтори тисячі в Україні, закликають МОЗ змінити підхід до закупівлі препаратів.

Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Наступна публікація