Палати для посадовців: у яких умовах перебувають депутати у столичній Олександрівській лікарні

Палати для посадовців: у яких умовах перебувають депутати у столичній Олександрівській лікарні

Фото: УНІАН

Президент Володимир Зеленський доручив главі Кабміну скасувати так звані VIP-палати для посадовців.

Президент Володимир Зеленський доручив главі Кабміну скасувати так звані VIP-палати для посадовців.ТСН поспілкувалася із інфікованими на коронавірусну інфекцію депутатами, які зараз перебувають в Олександрівській лікарні. В яких умовах їх лікують — у сюжетах ТСН.19:30.

Коронавірус зрівняв усіх: у державній лікарні опинилися кілька депутатів, ексміністр і бізнесмени, а це лише початок епідемії.

У столичній адміністрації на передодні видали розпорядження: 18 медзакладам підготувати палати для особливих пацієнтів - тих, хто користується державною охороною. Вимоги: площа не менше 13 квадратних метрів, затінені вікна, палата має бути ізольована від інших, але із сестринським постом поруч, а також мати зручні комунікації з діагностичним та операційним блоком.

Йдеться про пацієнтів, які користуються державною охороною - це президент, прем’єр, керівництво Верховної Ради та ще низки держустанов. Утім, не лише чинних, але й колишніх. "Мова іде про те, що у разі хвороби першої особи держави повинна бути окрема палата, щоб поруч могла розміщуватися державна охорона. Така практика була завжди і не тільки в Україні", - каже мер столиці Віталій Кличко.

Мер Кличко із завідувачами інфекційного відділення Олександрівської лікарні проінспектував палати. Депутат із групи "Довіра" став першим корона-позитивним віп-пацієнто. Завідувачка інфекційним відділенням Людмила Мінова каже: "У нас для всіх однакові умови: сім однакових боксів".

Коли мерська інспекція залишає його палату, Шахов показує свої умови спеціально для ТСН. У палаті є ліжко, телевізор, холодильник, санвузол. "Мені нормально, я хлопець із села".

Єдине, що в інфекційній лікарні вимушено "VIP" - це розміщення по одному, а для тих, хто чекає підтвердження діагнозу, - максимум по двоє для тих, хто точно хворий. До кожного ліжка підведений кисень, є апарати штучної вентиляції. Лише вони можуть врятувати, коли запалення починає миттєво уражати легені.

Пацієнти не можуть побачитися, бо з палати виходити категорично заборонено. Ще один депутат із фракції "Слуга народу" Роман Горбенко на умови не нарікає. Він каже, рідні приносять деякі ліки і домашнє, аби поїсти. "За даними медпрацівників, усі палати однакові. Жодних боксів, сейфів, барокамер немає", - каже Роман Горбенко.

Державне управління охорони надвечір надіслало столичній владі листа, враховуючи побажання посадовців, віп-бокси вже можна не облаштовувати.

Кореспондентка Ольга Кошеленко.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація