Пам'ять депортованих кримських татар вшанували автопробігом до Чонгара

Пам'ять депортованих кримських татар вшанували автопробігом до Чонгара

Фото: УНІАН

По всій країні було оголошено хвилину мовчання.

Сьогодні українці згадують кримських татар, яких цього дня 1944 року радянська влада примусово виселила з Криму, йдеться у ТСН.16:45.

Рівно о 12-ій годині дня сьогодні вся країна стихла - була оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання в пам'ять про загиблих. І опівдні на дзвіницях усіх соборів Української православної церкви Київського патріархату закалатали поминальні дзвони. Така акція відбулася вперше за всю історію стосунків українських християн та мусульман.

Особливо масовими жалобні заходи були на Херсонщині. Там живе багато нащадків тих, хто повернувся із Середньої Азії після реабілітації. Після окупації кримського півострова, кілька сотень кримських татар знову були змушені покинути рідні домівки і переїхати в сусідню область. Сьогодні на Херсонщині провели жалобні мітинги, молилися за загиблими і влаштували автопробіг до Чонгара.

На адмінмежу з окупованим Кримом приїхали сотні людей, аби вшанувати пам'ять кримських татар. Жалобні заходи почалися за сорок кілометрів звідси - у Новоолексіївці.

На тамтешньому залізничному переїзді поставили старий товарний вагон. Саме у таких вивозили кримських татар у 1944 році. Організатори акції спробували відтворити атмосферу тих часів. Довкола вагона - колючий дріт і чоловіки у радянській військовій формі з собаками. Біля вагона провели жалобний мітинг і вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Після цього усі охочі могли зайти всередину і побачити, в яких умовах 70 років тому люди змушені покидати рідний край. У вагоні - плакати з фотографіями тих часів. І хоча зрозуміло, що це лише інсталяція, і товарний вагон не сорокових, а вісімдесятих років випуску, враження сильні. Їх везли цілий місяць. Дорогою народжували, хворіли, вмирали. І у таких умовах до середньої Азії та Сибіру вивезли понад 180 тисяч кримських татар з півострова. Не доїхали, а померли дорогою більше тридцяти тисяч депортованих. Сьогодні сюди прийшли люди, чиїх рідних депортували.

Після мітингу на залізничному переїзді усі учасники акції переїхали до Генічеська. Жалобні заходи тривають і на Херсонщині. Також увечері на Майдані Незалежності відбудеться скорботний мітинг.

Нагадаємо, прокуратура Криму підписала підозру радянським лідерам Сталіну та Берії у злочинах проти кримських татар. Таким чином хочуть встановити історичну справедливість, крім того справа стосується ще живих виконувачів злочинних наказів.

Прокуратура Криму підписала офіційну підозру Сталіну та Берії

Прокуратура Криму підписала офіційну підозру Сталіну та Берії

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація