Пам'яті Гонгадзе: вдова розповіла про знайомство з журналістом, дітей і еміграцію до Америки

Пам'яті Гонгадзе: вдова розповіла про знайомство з журналістом, дітей і еміграцію до Америки

Сьогодні, 21 травня, день народження українського журналіста Георгія Гонгадзе

Сьогодні, 21 травня, день народження українського журналіста Георгія Гонгадзе. Йому міг би виповнитися 51 рік. Наприкінці 90-х років він прославився своїми гучними журналістськими розслідуваннями, а у 2000 році викрали та вбили.

До дня народження Георгія Гонгадзе "Сніданок з 1+1" ексклюзивно поспілкуватися з його вдовою, яка живе у США.

"Він дуже багато говорив про те, що Крим може бути небезпечною зоною. Він говорив про те, що Росія ніколи не дасть можливість Україні бути самостійною державою і не відпустить її від своєї зони впливу. Якщо би його тоді чули, можливо, ми мали б іншу країну", - згадує Мирослава Гонгадзе. 

Георгій Гонгадзе змалку тяжів до подорожей, і навіть тікав заради цього з дому. Крім того, він дуже любив малювати. "У мене збереглися дитячі малюнки. Дуже цікаво, що згодом, коли дітям було чотири чи п'ять років одна з моїх доньок Наночка намалювала таку картину - корабель в морі. Я згадала, що Гія малював щось схоже. Я знайшла цю картину і насправді практично ідентичні малюнки. Обидва у мене висять у спальні", - розповіла жінка. 

З майбутньою дружиною Мирославою український журналіст із грузинським корінням познайомився у Львові. Пара переїхала до Києва, а вже за рік після одруження дізналася, що чекає на двійню. "Це був шок для нас обох. Ми не можу сказати, що були готові до цього. Мені здавалося, що я ще занадто молода. У мене починалася кар’єра. Я не хотіла випадати з свого робочого процесу, але він дуже дуже хотів дітей", - згадує вдома Георгія Гонгадзе.

Як убивство Георгія Гонгадзе змінило життя його родини — інтерв'ю із вдовою журналіста

Як убивство Георгія Гонгадзе змінило життя його родини — інтерв'ю із вдовою журналіста

Це були дві дівчинки, яких назвали Нана та Соломія. Коли дітям було лише по 2,5 року, Георгія викрали та вбили тодішні правоохоронці. Щоб убезпечитися, його родина змушена була переїхати до США. "Я приїхала до зовсім чужої країни. Я нікого тут не знала. У мене двоє дітей на руках", - каже жінка. 

Мирослава розривалася між маленькими дітьми та кількома роботами. Утім, на відстані домагалася справедливого розслідування вбивства чоловіка. Лише через багато років вона збагне, що постійна напруженість не давала їй остаточно пережити горе.

Родинна трагедія вплинула і на доньок Мирослави та Георгія: "Я взагалі дивуюся, що вони виросли такими здоровими і сильними людьми. Але звичайно, що є відчуття переживання, є таке загострене відчуття відповідальності у них у обидвох. Їм дуже рано довелося стати дорослими".

Зараз дочкам Гонгадзе по 22 роки. Нана закінчила університет у Вашингтоні, а Соломія продовжила навчання на магістратурі в Лондоні. "Мені здається, що Соломія більше схожа на батька, вона така більше авантюристична. Наночка більше схожа певно на мене, вона дуже така логічна  і раціональна. Нана займається історією мистецтва, хоча працює зараз як піарник в медійній компанії. Соломія більше займається глобальною політикою, їй цікаві якісь глобальні процеси – безпеки, містобудування, соціального розвитку", - розповіла Мирослава Гонгадзе.

Дівчата зрідка бувають в Україні, але стежать за подіями на батьківщині.  Вдова Георгія Гонгадзе працює директоркою української служби "Голосу Америки" у Вашингтоні. За майже 20 років вона не вийшла заміж вдруге, але чи зайняте зараз її серце, воліє мовчати: “Вся моя особиста історія просто вже назовні. Я думаю, що щось мусить залишатись таємницею”.

Зараз пише книжку про загиблого чоловіка. Чи не найбільше тішиться тим, що змогла гідно виховати їхніх з Георгієм дітей.

Повʼязані теми:

Наступна публікація