Пандемія коронавірусу. У МОЗ спростували сплеск смертей від пневмонії у січні в Україні

Пандемія коронавірусу. У МОЗ спростували сплеск смертей від пневмонії у січні в Україні

Фото: УНІАН

У цей час в Європі ще була благонадійна епідеміологічна ситуація.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко спростував, що в Україні в січні 2020 коронавірус, який викликає COVID-19, вже ширився країною після того, як українці повернулися з Європи додому на свята.

Так він відповів на запитання від журналістів під час брифінгу 23 березня.

Ляшко прокоментував дані Держстату, за якими у січня від пневмонії помер 621 українець, з них від грипу 13, решта – від пневмонії неясного ґенезу або вірусно-бактеріальної пневмонії.

"2018-го смертей від пневмонії було 2,5 тисячі, в 2019 на 5% більше. Тому показник 661 в зимовий час не говорить ні про що", - сказав Ляшко.

Він додав, що для унеможливлення будь-яких недомовок з цього приводу, в Україні вже ухвалене рішення збирати матеріали на тестування від всіх померлих від пневмонії. "І у нас буде чітка статистика: чи пропускаємо ми випадки під час діагностики, чи ні", - додав він.

Водночас головний санітарний лікар наголосив, що наприкінці січня у Європі ще була благонадійна епідеміологічна ситуація.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України на три тижні запровадив карантин на всій території України задля протидії коронавірусу з Китаю.  Кабміном запропоновано встановлення обмежень на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів. Також Україна закриває кордониРоботу метро, а також автомобільне, залізничне та авіасполучення між містами й областями від 18 березня в Україні також буде тимчасово обмежено. Низка регіонів зачинила навчальні заклади та ввела низку жорстких обмежень - від закриття закладів громадського харчування до заборони виїзду та в'їзду до міста

В Україні 3 березня зафіксували перший випадок зараження на коронавірус COVID-19. Інфікованим виявився мешканець Чернівецької області. Він незадовго до цього повернувся з дружиною з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. 

Після цього про виявлення коронавірусу почали повідомляти і в інших областях. Епіцентром спалаху в Україні стала саме Чернівецька область, де хворобу діагностують найбільше. Через активне поширення хвороби деякі українські області запровадили режим надзвичайної ситуації. За актуальними новинами щодо поширення коронавірусу в Україні, кількості хворих та летальних випадків, а також засобами боротьби про COVID-19 стежте на сайті ТСН.ua.

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація