"Пандемія надовго": в Офісі президента розповіли, з ким Україна веде перемовини щодо вакцини

"Пандемія надовго": в Офісі президента розповіли, з ким Україна веде перемовини щодо вакцини

Фото: Associated Press

Багато країн розпочинають виробництво своєї вакцини та проводять клінічні випробування, каже Ігор Жовква.

Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква, який опікується зовнішньополітичними питаннями, заявив, що основними західними компаніями, з якими Україна веде перемовини щодо постачання вакцини від коронавірусу, є  Pfizer, Moderna, AstraZeneca.

Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.ua.

"Перемовини (щодо вакцини. — Ред.) ідуть на різних рівнях. Оскільки я відповідаю за зовнішньополітичний напрям, що стосується повноважень президента, то глава держави під час кожної своєї розмови це питання порушує з лідерами, з якими він спілкується. Для прикладу, з Маєю Санду ми говорили про дуже гарну ініціативу членів ЄС, що вакцинація має швидше відбуватися в країнах Східного партнерства, враховуючи Україну. Ми координуємо свої зусилля з цього приводу з Молдовою", — сказав Жовква.

Він додав, що також питання, яким чином пришвидшити отримання Україною вакцини в межах COVAX було порушено і з президентом Португалії Марселу Ребелу ді Соза.

"Президент Португалії пообіцяв у цьому питанні також допомогти. З президентом Макроном, який є лідером на європейському континенті, теж про це говорили. Як і з кожним лідером. Також будемо говорити про це і з керівництвом Єврокомісії, як і з іншими представниками. Що ж до переговорів з компаніями, тут, очевидно, краще б пан Степанов (міністр охорони здоров'я України. — Ред.) сказав. Так, ми знаємо основних лідерів, якщо ми говоримо про блоки західних компаній — Pfizer, Moderna, AstraZeneca. За моєю інформацією, точно з двома з цих трьох компаній вже ведуться конкретні переговори на конкретних етапах. Не можу розкривати деталей, бо навіть не володію всією інформацією. Але переговори ведуть відповідні уповноважені представники, якими є представники МОЗ", — зазначив заступник керівника Офісу президента.

Він додав, що багато країн розпочинають виробництво своєї вакцини та проводять клінічні випробування.

"Тут теж нові можливості відкриваються для України. Безумовно, нам потрібно якомога швидше розпочати вакцинацію. Тому зараз робитимемо акцент на цих основних компаніях. Але цей процес не зупиниться. На жаль, ми з вами розуміємо, що пандемія надовго. Тому ми будемо використовувати всі можливості. Ще раз кажу, що зовнішньополітичний блок буде цьому тільки сприяти і допомагати в міру своїх можливостей", — сказав Жовква.

За його словами, з огляду на ситуацію з пандемією, ми наразі будемо відчувати обмеження щодо руху громадян до ЄС.

"Знову ж таки, це стосується не лише країн, які мають безвіз, а також країн, які мають візовий режим. Вони так само страждають. ЄС бере до уваги кількісні показники — кількість захворювань на 100 тис. населення протягом останніх 14 днів. Тобто, там своя математика. На жаль, Україна зараз перебуває на піку пандемії. Тому, очевидно, щойно пік захворювань спаде, відповідні рішення будуть ухвалені з боку ЄС, і такий рух відновиться", — зазначив він.

"Чому б Ілону Маску не могла бути цікава Україна?": інтерв'ю із заступником керівника ОПУ Ігорем Жовквою

"Чому б Ілону Маску не могла бути цікава Україна?": інтерв'ю із заступником керівника ОПУ Ігорем Жовквою

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що МОЗ веде переговори з шістьма виробниками вакцин від коронавірусу, які потенційно найближчим часом можуть отримати схвалення від ВООЗ й інших країн, тобто є безпечними і ефективними. Платна вакцинація від COVID-19 може відбуватися в Україні паралельно з безкоштовною, яку оплачуватиме держава. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація