Парубій запропонував зробити Софійський собор головним храмом об'єднаної церкви

Парубій запропонував зробити Софійський собор головним храмом об'єднаної церкви

Фото: Фото Валерії Ковалінської/ТСН

Голова верховної Ради наголосив, що Вселенський патріархат вже затвердив робочу дату об'єднавчого собору.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій вважає, що Софійський собор має стати головним собором української помісної православної церкви.

Про це повідомляє УНІАН, з посиланням на слова Парубія під час засідання Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів парламенту.

Він зазначив, що отримав інформацію від Вселенської патріархії, що Синод вже затвердив робочу дату проведення всеукраїнського об’єднавчого собору, який відбудеться у Києві і на якому буде утворено єдину помісну українську православну церкву, а також обрано предстоятеля.

Парубій вважає за необхідне "започаткувати дискусію, як буде працювати і діяти українська помісна церква в Україні після отримання Томосу".

Він наголосив, що після проведення собору передавання Томосу новому предстоятелю української церкви буде останньою дією зі створення української церкви.

За його словами, в цій дискусії необхідно обговорити питання, щоб для служіння священиків міг використовуватися і Собор святої Софії в Києві як найважливіший і ключовий собор українського православ’я.

"Я переконаний, що власне Собор святої Софії має стати головним собором української помісної православної церкви", - наголосив Парубій.

У Стамбулі під час синоду Вселенського патріархату затвердили текст Томосу

У Стамбулі під час синоду Вселенського патріархату затвердили текст Томосу

Нагадаємо, що 19 листопада Вселенський патріархат підтвердив свої наміри надати Українській церкві Томос та офіційно анонсував проведення Об'єднавчого собору в грудні.

Раніше Синод Константинопольського патріархату вирішив продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом. Також синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ стосовно предстоятеля УПЦ КП Філарета та предстоятеля УАПЦ Макарія. Разом із тим Патріархія наголосила на неприпустимості майнових конфліктів і насильства у процесі творення помісної церкви в Україні.

15 жовтня, Російська православна церква заявила про розірвання відносин з Константинопольським.

Повʼязані теми:

Наступна публікація