Передвиборчі парі, заохочення їжею та порушники в спідньому: як голосували у другому турі

Передвиборчі парі, заохочення їжею та порушники в спідньому: як голосували у другому турі

Фото: УНІАН

11 міст отримають очільників на наступні 5 років.

Проголосувати в другому турі місцевих виборів прийшли 30 відсотків громадян. Остаточні результати ЦВК оголосить за тиждень. За даними екзитполів, у більшості обласних центрів перемагають чинні мери. Утім, є й міста, де досі зберігається інтрига.

 Про це йдеться в ТСН.16.45.

У Дніпрі із великим відривом - в чотири рази - перемагає Борис Філатов. У чинного мера майже вісімдесят один відсоток голосів, у його суперника - Загіда Краснова трохи більше дев’ятнадцяти. Серед найчастіших порушень під час голосування - фотографування бюлетенів у кабінках. Один з порушників навіть тікав у спідній білизні з дільниці. Чи з власної волі роздягнувся або з примусу, чоловік не пояснив. Водночас у міській виборчій комісії вважають, що такі фотосесії не надто вплинули на результат. «Звичайно, ми проти таких волевиявлень, оскільки це не є волевиявленням, а є заробітчанство. Але це не вплинуло на волевиявлення. Воно було не суттєве», - каже член міської виборчої комісії Андрій Гусак.

Найнижча явка з усіх міст, де проходило голосування у неділю, ще одна особливість другого туру у Дніпрі. За даними ЦВК, не дотягнули й до 24 відсотків. І це попри безкоштовні смаколики, напої та навіть поп-корн. На вуличних ярмарках пригощали за селфі. За фото з дільниці навіть можна було проїхатися у маршрутному таксі. «Для людей, які голосували, ми пригощаємо. Ми не агітуємо ні за кого. Заохочуємо людей йти, висловити свою думку», - каже місцева активістка.

Передвиборні парі, заохочення їжею та порушники в спідньому: як минув другий тур місцевих виборів

Передвиборні парі, заохочення їжею та порушники в спідньому: як минув другий тур місцевих виборів

У Миколаєві за даними екзитполу, який провело місцеве інтернет-видання, поки перемагає чинний мер Олександр Сєнкевич від партії «Пропозиція». Свого опонента від «ОПЗЖ» Владислава Чайку він випереджає на понад 20%. І це для Миколаєва унікальний результат. Бо під час виборів у міськраду там перемогла саме «ОПЗЖ». Її представник Владислав Чайка ще вчора оголосив про свою перемогу спираючись на екзитпол, що проводив його штаб. Офіційних результатів ще немає, бо ТВК до 17 години оголосила технічну перерву і не приймає бюлетені.

У Рівному комісія опечатує приміщення ТВК. Всі бюлетені пораховані. Лишається звести загальний протокол. До останнього зберігається інтрига, хто ж переможе Олександр Третяк чи Віктор Шакирзян. Обидвоє в політиці люди нові. Чинний мер Володимир Хомко, який очолював місто 12 років, не балотувався. «Шакирзян взяв за основу імідж міцного господарника, супермена, який вирішує всі проблеми містян. Другий кандидат в принципі взяв за основу те, що він балотується від партії», - розповідає заступник директора Рівненського КВУ Святослав Дубов.

У ТВК повідомляють, що першість здобуває Третяк - кандидат від «Європейської солідарності», ректор духовної семінарії та академії. Він набрав трохи більше 50 відсотків голосів. Після оголошення результатів у центрі Рівного з’являється місцевий житель в костюмі оленя, що возить велокаву. Мовляв, програв передвиборче парі. Слово стримав.

У Львові передбачувано перемагає Андрій Садовий. За даними екзитполів, розрив між кандидатами більше 20%. У другому турі виборів за мерське крісло Садовий змагався з ексголовою Львівської ОДА, народним депутатом Олегом Синюткою. Явка виборців у другому турі була навіть вищою, ніж у першому - близько 40 відсотків. За словами спостерігачів, системних порушень, які б вплинули на результат виборів не було. Це вже четверта каденція Садового на посаді мера.

Повʼязані теми:

Наступна публікація