Перехід до ПЦУ і вибори: що чекає на українських полярників під час експедиції до станції "Вернадського"

Перехід до ПЦУ і вибори: що чекає на українських полярників під час експедиції до станції "Вернадського"

Полярники також проведуть масштабну реконструкцію станції.

Лічені години залишаються до від'їзду українських полярників на антарктичну станцію "Вернадський". Вони мають здолати 15 тисяч кілометрів літаком та кораблями. Плани на цьогорічну експедицію у полярників більш ніж амбітні: крім наукових завдань, відремонтувати будівлі, встановити нове обладнання, а ще провести вибори та проголосувати за перехід найвіддаленішої від України парафії до Помісної церкви України, йдеться в в сюжеті ТСН.19:30.

Українських полярників цього разу проводжають співом хор Михайлівського Золотоверхого і молитвою Митрополита Епіфанія. У приватній розмові Митрополит дарує полярникам копію Томосу, а вони розповідають про унікальність української станції. Про те, що саме там ще британські науковці помітили велику озонову дірку над полюсом і вже багато років українці щодня по 8 разів вимірюють товщину озону. А ще на станцію "Вернадський" знову повертаються жінки.

Серед учасників експедиції Антон Омельченко, правнук того самого Омельченка, теж Антона - першого українця, який у далекому 1911 році ступив на землю Антарктиди. Омельченко брав участь у відомій експедиції британця Роберта Скотта до Південного Полюса. Тоді він відповідав за коней та харчі, його правнук Антон у цій експедиції відповідатиме за тепло та воду.

Станцію "Вернадський" чекає перша за останні десятиліття масштабна реконструкція - нові генератори, опріснювачі, труби, покрівля.

У Києві урочисто провели українських полярників на антарктичну станцію "Вернадський"

У Києві урочисто провели українських полярників на антарктичну станцію "Вернадський"

Головне завдання у керівництва на найближчі дні - провести вибори. Цього року на "Вернадського" голосуватиме рекордна кількість українців - майже сорок людей. Виборча дільниця відкриється доволі пізно, о 14:00 за Києвом, але вже десь до 16:00 максимум у ЦВК через інтернет надійдуть результати голосування на цій найвіддаленішій виборчій дільниці.

Фото: Міністерство освіти і науки України

А ще Євген Дикий збирається провести збори і поставити на голосування питання про перехід найвіддаленішого і найпівденнішого православного храму у світі - каплички на "Вернадського" до Православної церкви України. І хоча більшість учасників експедиції науковці, але зізнаються - коли на морі шторм, а на дворі шалений вітер, у Бога на "Вернадського" вірять усі.

Як повідомлялося, українська експедиція в Антрактиді отримає копію Томосу, яка буде зберігатися на полярній станції "Академік Вернадський". 

Коремпондент ТСН Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація