Перекриті дороги, сутички з поліцією, чутки і паніка: як українці зустрічали своїх співвітчизників з Китаю

Перекриті дороги, сутички з поліцією, чутки і паніка: як українці зустрічали своїх співвітчизників з Китаю

Фото: Коло

Евакуйованих розмістили в санаторії у Нових Санжарах.

Регіонами, у яких могли розмістити евакуйованих з Уханя українців та іноземців, прокотилися протести. Люди перекривали дороги і мітингували проти ізоляції співвітчизників. Паніка сягнула апогею у Нових Санжарах, коли офіційно стало відомо, що людей повезуть до санаторію МВС в Полтавській області. Крім того, страхи підігрівають невідомі зловмисники, які розсилають брехливі повідомлення про нібито виявлені випадки коронавірусу в Україні, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Зранку 20 лютого біля райцентру Нові Санжари у Полтавській області заблоковано трасу. Перелякані місцеві жителі перекрили дорогу Полтава-Кременчук, аби евакуйованих із Китаю співвітчизників не розмістили в місцевому медзакладі на карантин. Протести не вщухали з ночі, а вранці перейшли в сутички з поліцією та Нацгвардією.

Напередодні хвиля протестів прокотилася у всіх регіонах, де влада планувала розмістити евакуйованих. Їм відмовили у прихистку на Київщині. У Винниках, що у Львівській області, місцеві разом із медперсоналом шинами забарикадували в'їзди до шпиталю. У Тернополі копали рови, а біля санаторію провели нічний молебень, щоб вищі сили відігнали від них вивезених із Китаю співвітчизників.

Заспокоїти переляканих намагався президент Володимир Зеленський. Він запевнив, що заходи безпеки безпрецедентні, два тижні медзаклад у Нових Санжарах буде найбільш охоронюваним об'єктом в Україні.

Хвиля протестів прокотилася всіма регіонами, де зі страхом очікували прибуття людей з Китаю

Хвиля протестів прокотилася всіма регіонами, де зі страхом очікували прибуття людей з Китаю

Очільник МВС натякнув, що краще не пручатись. "Ми зробили все, щоб наші громадяни були захищені від потенційних загроз. Тому, будь ласка, не треба впадати в паніку, противитися поліцейським, влаштовувати істеричні засідання. Поліція, Нацгвардія, СБУ виконають всі необхідні функції в будь-якому випадку", - каже міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Щоби заспокоїти жителів, до Нових Санжарів відрядили трьох нардепів зі "Слуги народу". У парламенті вже кілька днів бурхливо обговорюють цю хвилю паніки. Одні звинувачують владу в поганій комунікації, інші поділяють страхи своїх виборців, треті закликають не спекулювати на паніці заради власної популярності.

Роздмухування паніки може бути елементом гібридної війни, - застерігають фахівці з інформаційної безпеки. Невідомі розсилали неправдиві повідомлення начебто від МОЗу про нібито зафіксовані випадки зараження на коронавірус в Україні. Міністерка охорони здоров'я звернулася до СБУ з проханням пошукати цих "жартівників". Скалецька впевнена, що паніку створюють штучно.

Невідоме лякає людей найдужче. Хвилі страху та агресії соціальні психологи фіксували й раніше. Так українці реагували на переселенців із Чорнобильської зони та на хворих на СНІД. Проте, зазначають, нині поширенню чуток та паніки запобігти важче: люди менше вірять офіційним джерелам та більше покладаються на соціальні медіа.

Кореспондентка ТСН Марія Васильєва.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація