"Переможці": історія Євгена Кравітза, який намагався підкорити Еверест на протезі

"Переможці": історія Євгена Кравітза, який намагався підкорити Еверест на протезі

Євген Кравітз втратив ногу в 11 років / Фото: прес-служба каналу "1+1"

Чоловік в 11 років лишився однієї ноги через трагічний випадок.

Підніматися на протезах на Еверест, перемагати на лижних змаганнях і, врешті, зайнятися плаванням. Це все про українського параолімпійського спортсмена Євгена Кравітза, йдеться у сюжеті "ТСН".

Коли до шпиталів почали надходити перші поранені хлопці з передової, Євген одним із перших прийшов підтримати військових, що втратили кінцівки на Сході. І от уже рік потому на фотосесії проекту "Переможці" вони зустрілися знову – відомий спортсмен та герой АТО.

Євген працює тренером в елітному фітнесклубі і щодня його робочий графік розписаний по годинах.

На дитячих світлинах Кравітз ще стоїть на своїх ногах. В 11 років жвавий хлопчина з друзями вирішив покататися на потягу, застрибнув на підніжку і не втримався. Пам'ятає лише, як обидві ноги пролетіли перед очима. Одну ногу вдалося врятувати - її пришили, замість іншої відтоді протез.

"Багато хто соромиться і протез роблять такої ж товщини, як нога. Він повинен бути такого ж кольору, щоб мінімально впадало в очі. А от у Європі, за кордоном люди навпаки демонструють всіляко ці залізяки, тому що їх почали робити нарешті гарними", - розповів Євген.

У 25 років Женя став першим українським гірськолижником з інвалідністю. А ще може похвалитися, що сам, без протезів, на милицях намагався підкорити Еверест.

Соломія Вітвіцька стала куратором проекту «Переможці»

"Ми ж не зовсім на Еверест піднялися, а до базового табору Кала Паттар, це те саме місце, де, на жаль, катастрофа сталася і цей табір засипала льодовиком. Ми піднімалися на вершину, що розташована трохи вище того базового табору, і вона на висоті 5540 метрів", - поділився спортсмен.

У 33 він прийшов у басейн і за кілька місяців тренувань уже посів друге місце на Чемпіонаті України, виконав норматив кандидата в майстри спорту і тепер готується до майбутнього Кубка України. Він водить машину, обладнану для ручного управління і іноді користується громадським транспортом.

Євген зізнався, що та дитяча травма зробила його сильним духом. Він задоволений своїм життям і каже, має навіть більше, ніж люди без інвалідності.

Світлана - дружина Жені. Уперше побачила його, коли він був підлітком. І каже, одразу закохалася. Але побралися вони через 15 років і нині щасливі разом. Женя виявився ще й хорошим господарем.

А ще Євген іноді бачиться із бійцем АТО Юрієм Весельським.

Вперше вони побачилися півтора року тому. Женя, який вважає себе досвідченим у питаннях людей з інвалідністю, прийшов у шпиталь щоби підтримати бійців з ампутаціями. Юрій утратив ногу коли вже поранений виводив із під обстрілу БТР і рятував життя своїм побратимам. Тоді він не знав як жити далі. Тепер весело міряється з Євгеном - в кого крутіша нога.

Юрій став обличчям мультимедійного соціального проекту та вже майже звик до ролі хлопця з обкладинки. 3 лютого до продажу надійде спецвипуск "Viva Переможці" - усі вторговані кошти підуть на розвиток сучасного протезування в Україні.

Нагадаємо, проект "Переможці", - спільна справа Телевізійної служби новин та журналу VIVA!, за підтримки благодійного фонду Save Lives Together, Клініки Лікаря Валіхновського, громадської організації "Підмога.інфо". Його героями стали бійці АТО та волонтери, які втратили кінцівки під час подій на Сході України.

Герой АТО з’явиться на обкладинці глянцю

Герой АТО з’явиться на обкладинці глянцю

Повʼязані теми:

Наступна публікація