Приголомшливі стартапи і книжка, яка не "боїться" води. У Києві дітей навчали сортувати відходи Партнерський Матеріал

Приголомшливі стартапи і книжка, яка не "боїться" води. У Києві дітей навчали сортувати відходи

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

Школярі з різних куточків України із захватом в очах розповіли про екологічний проект.

Минулого тижня у Києві відбувся проект Zero Waste School для учнів і вчителів зі всіх регіонів України, започаткований Klitschko Foundation за підтримки Фундації Coca-Cola.

Проект покликаний активізувати місцеві громади у невеликих містах та селах і через неформальну освіту навчити їх самостійно вирішувати суспільні і глобальні проблеми, зокрема екологічні.

"У проекті Zero Waste School ми хотіли підняти тему екологічної освіти. Ми даємо молоді з невеликих міст можливість отримати знання, зрозуміти, як створити власний проект, зібрати команду, передбачити ризики і розрахувати бюджет, залучити спонсорів. Існує така думка, що поки тобі не виповнилося 18 років, ти нічого робити не можеш. Діти, які ростуть з такою установкою, не зможуть бути лідерами у суспільстві. Тому ми створили новий освітній формат для школярів і їхніх вчителів, адже саме школа є центром громади", – розповіла директорка Klitschko Foundation Аліна Носенко.

Директорка Klitschko Foundation Аліна Носенко / Фото: Facebook/Klitschko Foundation

В межах проекту організатори відібрали 250 учнів і вчителів з 50 шкіл з усієї України. Команди розділили на два заїзди по 25 команд. Команда від кожної школи складалася з п'ятьох учасників – двох дівчат і двох хлопців, учнів 8-10 класів та їхнього вчителя.

klitschkofoundation

Під час триденного тренінгу школярів навчали ефективно працювати у команді та створювати локальні проекти у сфері сортування відходів з метою їхньої вторинної переробки.

За враженнями учасників, перший день тренінгу був дуже драйвовим, наповненим фізичними вправами. Школярам та їхнім вчителям влаштували справжній тімбілдинг, під час якого вони мали змогу познайомитися зі своїми менторами, учасниками з інших шкіл та перейти на новий рівень стосунків зі своїми вчителями – партнерський.

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

Для того, щоб діти швидше перезнайомилися, їм запропонували сформувати команди з учнями і викладачами з інших шкіл.

"Найбільше за ці дні вразило те, як наші наставники змогли згрупувати більше 20 команд з дітей, які тільки познайомилися. І ми змогли так швидко потоваришувати, спілкувалися легко, ніби друзі, які вже давно знають один одного", – каже Ангеліна, учениця Бершадської школи №1 Вінницької області.

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

Діти дуже зраділи такому досвіду, оскільки під час деяких завдань вони навіть виступили у ролі учителів для дорослих.

"Дітям було набагато легше пройти завдання на довіру – там, де треба було спертися долонями один на одного. Мабуть це через те, що ми ще більш відкриті. Тому ми намагалися допомогти вчителям виконувати ці завдання – не боятися спертися на когось. Це було важко, але було приємно допомагати", – зізналася Марина, учениця Бершадської школи №1 Вінницької області. 

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

Школярі кажуть, що різниця у віці практично не відчувалася. Схвально про таку ініціативу відгукувалися і самі педагоги. Олена Романчук, вчителька Марини, зауважила, що від першого ж дня у таборі між викладачами й дітьми склалися рівноправні і партнерські стосунки.

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

Також школярі оцінили і менторську програму проекту. Кожна з команд отримала свого ментора, який допомагав їм з підготовкою проектів. Примітно, що ментори були здебільшого того ж віку, що й учасники команд, тому спілкуватися з наставниками їм було надзвичайно легко. 

Організатори проекту обирали менторів з-поміж амбасадорів Фонду, які раніше стали випускниками інших проектів Klitschko Foundation, тож уже мали досвід підготовки подібних проектів і могли передати його новим учасникам.

Одним із менторів Zero Waste School став Данило Онищук із Кривого Рогу, який навчається у 10-му класі школи №20.

Ольга Скопець, Данила Онищук і Катерина Счастлива / Фото: Facebook/Klitschko Foundation

Данило зізнається, що спершу йому видалось непросто у ролі ментора. 

"Спочатку я дуже хвилювався, але вже після трьох днів проекту відчув – тепер я справжній ментор. Той, хто допомагає командам працювати над новими для них завданнями, і при цьому щохвилини вчиться сам. Перед тобою щоразу трапляються виклики, і тепер ти відповідаєш не лише за свої вчинки, але й вчинки всієї команди. Надзвичайно відповідальна справа. У моєї команди все виходило вчасно і гарно. І я упіймав кайф. Це просто бомба", – поділився Данило.

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

За його словами, вік – це не головне у важливій справі.

"У нас на лекції виступали молоді стартапери, які зробили свій проект у 6-му класі (проект з компостування органічних відходів, зібраних у їдальні, з яких потім роблять добрива, – ред.). Тобто успіх залежить не від віку, а скоріше від прагнення щось зробити", – впевнений Данило.

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

Проекти всіх учасників, які вони розробляли у рамках Zero Waste School, спрямовані саме на роздільне збирання відходів з метою їхньої подальшої переробки. Деякі з команд до цього ще не мали такого досвіду з сортування, проте багато учасників уже не перший рік впроваджують подібні ініціативи у своїх школах, а на виручені кошти купують необхідні для школи речі.

Так, Ольга Негода, педагог команди загальноосвітньої школи з села Аджамка, Кіровоградська область, розповіла, що вони вже другий рік поспіль збирають макулатуру. За перший рік вдалося зібрати близько 3 тонн на 4,5 тисячі гривень, які витратили на електронний мікроскоп для школи. За другий рік макулатури зібрали на 1,3 тисячі гривень, які витратили на літературу для діток молодших класів у шкільну бібліотеку.

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

До речі, куди витратити гроші, учні Аджамської школи вирішують самостійно – на засіданнях шкільного парламенту. 

Також вони збирають батарейки і кришечки. Останні передають волонтерам у Кропивницькому, які їх здають. Отримані кошти йдуть на лікування ветеранів АТО. "Ми почали збирати кришечки для допомоги воїну АТО Олександру Осіпову. Він не міг ходити. Кришечки збирали всією Кіровоградською областю. У нас стоїть скринька у школі. Так ми запровадили збір на постійній основі", – розповіла Ольга Негода.

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

"Під час проекту Zero Waste School ми хочемо навчитися збирати окремо ще й пластик, сортувати відходи хоча б у школі, а потім поширити це на всю територію села", – каже учениця Аджамської школи Каріна, яка є головою шкільної волонтерської організації. 

Учні Бершадської школи також збирають батарейки і макулатуру, а вилучені кошти спрямовують на закупівлю спортивного інвентарю та різноманітного обладнання для школи. Одним з перших, розповіла учениця 10-го класу Ангеліна, купили стенди, присвячені героям Небесної сотні.

Учениця Бершадської школи Ангеліна / Фото: ТСН.ua

Школярі з Бершаді розповіли, що їхній проект має свої особливості. Він спрямований не стільки на школу, скільки на проблему самого міста.

"У центрі міста є ринок, який продукує багато сміття, а урн немає. Ми хочемо підготували проект, залучити кошти на встановлення хоча б десяти великих сміттєвих баків для роздільного збору й вивезення відходів", – розповіла десятикласниця Марина.

Учениця Бершадської школи Марина / Фото: ТСН.ua

Під час другого дня тренінгу лектори розповідали учасникам, як правильно організувати роботу над проектом і як залучати гроші на нього.

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

Після лекцій і часу для запитань і відповідей шкільні команди мали час на роботу із менторами над своїми проектами Zero Waste Day, які презентували наприкінці дня.

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

Під час роботи над проектами школярі націлювалися на вирішення проблем свого міста або села. 

Так, в Аджамській школі наголошують, що в їхньому селі немає інфраструктури для сортування відходів, є лише один пункт приймання макулатури, тому їхнє головне завдання на проекті – навчитися організовувати цей процес. Школярі вже підготували план з проведення агітаційної роботи та освітніх семінарів для мешканців села, в якому проживає близько 4 тисяч людей. 

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

Як розповіла президент школи Ліза, під час заняття з проектного менеджменту вони вже розподілили ролі кожного члена команди у проекті: "Наприклад, Рома у нас відповідає за ІТ-підтримку. Він планує зробити Google-форму, яка буде доступна всім жителям села, і там вони зможуть реєструватися на семінари".

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

Під час семінарів у своїх містах і селах школярі навчатимуть людей правилам сортування сміття, зокрема пластику. А цього їх навчили лектори та експерти, які розповіли школярам про кругову економіку, що функціонує без відходів.

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

Зокрема, Роман Пучко розповів школярам, як відрізнити за маркуванням, який вид пластику може піти у вторинну переробку, а який – ні.

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

Серед останніх – такі зручні упаковки для кетчупів і майонезів. Матеріал такого пакування багатокомпонентний, до його складу входить як пластик, так і алюміній, тому його не можна розділити для подальшої переробки. 

На жаль, каже Роман, винахідники цього матеріалу не подумали про можливість його вторинної переробки, тож тепер весь світ роздумує над тим, чим його можна замінити. 

Фото: ТСН.ua

Також під час лекції експерти розповіли про життєвий шлях ПЕТ-пляшки, представили кейси локальних ініціатив з організації роздільного збирання відходів мешканцями окремих районів Києва та презентували книжку із вторинного пластику, яку без остраху можна читати навіть у ванній, оскільки вона не "боїться" води. 

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

Наприкінці триденного тренінгу директорка Фонду Аліна Носенко вручила школярам і вчителям сертифікати випускників проекту.

"Ми не хотіли, щоб школярі просто вийшли і збирали сміття. Ми хотіли, щоб вони насамперед навчилися, як об’єднуватися в команду і робити проект. Якщо зараз вони у свої 14-15 років зроблять свій перший проект, тоді їм не буде страшно братися за це у 20, 30 або 50 років", – розповіла директорка Klitschko Foundation Аліна Носенко.

Фото: Facebook/Klitschko Foundation

Тепер школярі поїдуть втілювати свої проекти у життя. До 1 червня команди організують у своїх школах освітні тренінги, спрямовані на ознайомлення з темою сортування сміття. А у вересні всі школи-учасниці проекту організують Zero Waste Day у своїй громаді.

Звіти про виконану роботу вони надсилатимуть організатору проекту, який обере 25 найактивніших команд. У подарунок переможці отримають преси для пластикових відходів.

Zero Waste School – освітній проект Klitschko Foundation за підтримки Фундації Coca-Cola, який має на меті дати молоді знання, заохотити ініціативність, впровадити культуру сортування відходів, додати впевненості у своїх можливостях впливати на життя і розвиток громад.

Повʼязані теми:

Наступна публікація