Стрілянина у Броварах: дядько і адвокат затриманого заявили, що поліція "гребла всіх", і показали "відеодоказ"

Стрілянина у Броварах: дядько і адвокат затриманого заявили, що поліція "гребла всіх", і показали "відеодоказ"

Фото: ТСН.ua

Причиною конфлікту у поліції називають перерозподіл пасажиропотоку – боротьбу за перевезення пасажирів до Києва та назад.

29 травня зранку у спальному районі Броварів Київської області сталася масштабна кривава стрілянина. Тоді майже сотня озброєних чоловіків стріляли один в одного просто під вікнами житлових будинків. За даними МВС, стрілянина у той день сталася між угрупованнями через перерозподіл сфер впливу між пасажирськими перевізниками. Унаслідок інциденту щонайменше трьох людей госпіталізували з вогнепальними пораненнями, а кулі летіли і влучали у вікна тих самих житлових будинків, біля яких все відбувалося. Події у Броварах сколихнули всю країну, на них одразу відреагував не лише міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, а й президент Володимир Зеленський, який заявив, що усі причетні до кривавих розбірок мають бути покарані. У той самий день поліція "на гарячому" затримала 11 підозрюваних, на шляху до Вінниці було затримано ще два десятки підозрюваних. 1 червня було затримано ще 13 осіб, зокрема і ватажка, ініціатора цієї розбірки, кримінального авторитета на прізвисько "Віха" ("Журавель"). А вже 5 червня Аваков у Верховній Раді відзвітував, що 39 учасникам перестрілювання обрано запобіжні заходи: 29 - тримання під вартою без права внесення застави, два - тримання з правом внесення застави, 5 - цілодобовий домашній арешт, три - домашній арешт (нічний час).

До редакції ТСН.ua з проханням допомогти розібратися у ситуації звернулися рідний дядько Євген та адвокат одного з підозрюваних, якого суд відправив під варту на 60 діб. За їхніми словами, затриманий хлопець не брав участі у перестрілці, а поліція нібито "гребла" усіх поспіль.

Після кривавої стрілянини у Броварах минуло вже майже два місяці, слідство досі триває, проводяться експертизи, затримані перебувають або під домашнім арештом, або у слідчому ізоляторі. Наразі публічною є позиція правоохоронних органів, а позиції обвинуваченої сторони немає, тому ми вирішили опублікувати і її. Редакція сайту ТСН.ua пропонує після прочитання читачеві самостійно зробити висновки щодо цієї резонансної справи, оскільки внаслідок кримінальних розбірок за переділення ринку транспортних перевезень могли постраждати мирні люди не лише Броварів, а й будь-якого іншого населеного пункту України.

За словами дядька, його племінник Ілля Москаленко випадково став свідком перестрілювання, оскільки проживає у будинку поряд з тим, біля якого були розбірки, і у той день, 29 травня, поїхав на таксі забирати з приватної стоянки машину своєї матері, яку потім також заарештували, бо вона була зафіксована поряд із місцем злочину на камерах відеоспостереження. А вже через 4-5 днів, за словами чоловіка, його племіннику зателефонували зі стоянки і сказали, що з машиною виникли проблеми. Коли той прийшов на стоянку, там на нього вже чекала поліція - "йому надягнули кайданки, забрали техпаспорт на машину і повезли у невідомому напрямку", а через три дні відбувся суд. "Він був свідком тієї перестрілки, тому що випадково опинився на тій самій вулиці. Його, як і кількох інших невинних людей, в грубій формі затримали і ось вже більше місяця тримають у СІЗО. Водночас у моєї сестри у зв'язку з цим відібрали машину, яка не належить моєму племіннику. Суд першої інстанції дав максимальний запобіжний захід у - 2 місяці у камері без права внесення застави", - розповів чоловік.

Він також додав, що жодних доказів причетності його племінника до перестрілювання у поліції немає, через що вони з адвокатами звернулися до Апеляційного суду щодо зміни запобіжного заходу, однак засідання "саботують". "У обвинувачів немає доказів його провини, свідчення свідків сумнівні з точки зору адвоката, тому і судді, і прокурор із слідчим саботують нашу апеляцію на запобіжний захід: то матеріали справи не передали в Апеляційний суд, то суддя пішла у відпустку, то вчора прокурор не з'явився. І щоразу перенесення слухання. А від нього в цей час вимагають взяти провину на себе і давати показання проти інших", - додав рідний дядько затриманого.

Слідчі повідомили про підозру ймовірному організатору стрілянини у Броварах

Слідчі повідомили про підозру ймовірному організатору стрілянини у Броварах

Своєю чергою у поліції Київської області ТСН.ua повідомили, що слідство наразі триває, і усі необхідні експертизи були призначені. "Наразі триває слідство, експертизи, які буди необхідні - призначені. Якщо хтось із підозрюваних має сумніви і питання до слідства - вони можуть звернутися до прокуратури", - повідомили у пресслужбі поліції Київської області. 

У поліції також додали, що доказів причетності підозрюваного до перестрілювання було зібрано достатньо. Що стосується самого слідства, то наразі тривають експертизи. "Було призначено 15 экспертиз, які тривають, були обшуки і навіть психіатричні експертизи", - додали у відділі комунікації обласної поліції.

Натомість адвокат затриманого Віктор Карпенко ТСН.ua повідомив, що окрім свідчень свідків, які, на його думку, є неправдивими, жодних доказів причетності його клієнта до стрілянини немає. "Жодних доказів причетності до перестрілки у поліції немає. Він проживає поряд і просто проходив повз, коли там усе відбувалося. Жодних контактів з учасниками стрілянини у мого підзахисного немає. Його арештували лише на підставі свідчень свідків, які нібито впізнали його за очами і бровами, оскільки він був у масці. Це просто смішно. У мого клієнта дуже специфічна хода, він усе життя так ходить, і є відео, на яких видно, що він просто проходить повз під будинком. А люди, які вказують, що впізнали його, не хочуть залишати свої телефони. Це говорить лише про те, що вони обдурюють, оскільки за телефонами можна відстежити, чи взагалі вони перебували у той день у Броварах. Вони кияни, і за їхніми показами, вони пили у Києві, а потім зрозуміли, що їм мало, і поїхали до Броварів, пили там усю ніч, а вранці усе побачили", - розповів адвокат.

Більше того, за словами адвоката, поліція не вилучила у підозрюваного одяг, щоб провести експертизи і визначити, чи він стріляв. "Якщо людина стріляла, у неї на одязі і на руках має залишитися порох, порохові гази, якщо машина перевозила зброю - мають бути сліди. Ми просимо провести ці експертизи - нуль уваги. Жодна експертиза не проводиться і вони вже її провести не зможуть, бо втратили час", - додав захисник. Натомість родич підозрюваного переконаний, що з його племінника "хочуть зробити цапа-відбувайла, щоб скоріше розкрити справу і зберегти свої посади".

Захисник також надав відео, на якому, за його словами, видно, що його клієнт нібито просто проходить повз. Хлопець спокійно йде біля стрільців, а в цей час триває активне перестрілювання. Ця поведінка неординарна, адже у будь-якого свідка така подія і загроза життю викликала б протилежну реакцію.

"Проходив повз": родичі одного з підозрюваних стверджують, що він не брав участь у перестрілці у Броворах

"Проходив повз": родичі одного з підозрюваних стверджують, що він не брав участь у перестрілці у Броворах

Нагадаємо:

  • 29 травня сталося перестрілювання на вулиці біля житлових будинків у Броварах. Було поранено трьох осіб. Причиною розбірок у поліції називають перерозподіл пасажиропотоку – боротьба за перевезення пасажирів до Києва та назад. 
  • 1 червня 20 фігурантам події обрали запобіжний захід. Їх відправили у СІЗО на 60 діб без права внесення застави.
  • Ще 11 зловмисникам обрали запобіжний захід 3 червня. Десятьох стрільців, зокрема, і організатора відправили за ґрати на два місяці. Одного учасника стрілянини відправили під домашній арешт. 
  • 4 червня правоохоронці провели обшуки в учасників стрілянини у Броварах. У фігурантів справи вилучили зброю та амуніцію. 
  • 6 червня суд обрав запобіжний захід ще трьом учасникам стрілянини у Броварах. Двох підозрюваних заарештували на 60 діб з правом застави, а ще одного помістили під домашній арешт. 

Після стрілянини у Броварах відсторонили від посади керівника поліції Вінницької області

Після стрілянини у Броварах відсторонили від посади керівника поліції Вінницької області

Повʼязані теми:

Наступна публікація