Перетин кордону з Росією: що змінилось для українців та який ефект від нововведення

Перетин кордону з Росією: що змінилось для українців та який ефект від нововведення

Фото: УНІАН

Від 1 березня набула чинності відповідна постанова Кабміну.

Від 1 березня запрацювали нові правила перетину українсько-російського кордону. Громадяни України, які прямують до Росії, повинні мати з собою закордонний паспорт. За внутрішнім паспортом громадянина України або за свідоцтвом про народження виїзд до Росії буде неможливий.

Зміни у порядку перетину кордону передбачені урядовою постановою від 18 грудня 2019 року № 1056. Разом із цим громадяни, які виїхали до Росії за внутрішнім паспортом чи свідоцтвом про народження до 1 березня, можуть повернутись до України за цими документами.

Прикордонники очікують, що з новими правилами зменшаться:

  • тривалість прикордонного контролю (дані внутрішнього паспорту на кордоні переписуються вручну, тоді як закордонний паспорт зчитується спеціальним приладом);
  • кількість спроб перетнути кордон за підробленими документами (закордонні паспорти мають вищий ступінь захисту);
  • ймовірність незаконних вивезень неповнолітніх українців за кордон (свідоцтво про народження, на відміну від закордонного паспорта, не має фотографії дитини);

Крім того, у закордонному паспорті ставиться позначка з датами в’їзду та виїзду, що може стати у нагоді людям, які мають документально підтвердити своє перебування у Росії, наприклад, якщо людина їздила у відрядження.

Як повідомили ТСН у ДПСУ – протягом першої доби нововведень кордон перетнули близько семи тисяч людей, при цьому відмову через відсутність закордонного паспорту отримали лише 14 громадян. ТСН.Тиждень у перший день роботи нововведень проінспектував роботу одного з 31 пунктів пропуску на кордоні з Росією. Виявилось, що зазвичай громадяни беруть з собою і внутрішній, і закордонний паспорт, тому дуже малий відсоток відмов у перетині кордону.

Нові правила перетину: українці можуть їздити до Росії лише за закордонними паспортами

Нові правила перетину: українці можуть їздити до Росії лише за закордонними паспортами

Державна прикордонна служба рекомендує завчасно подбати про підготовку документів, щоб не мати зайвих клопотів під час прикордонного контролю. Нині виготовлення закордонного паспорту протягом 20 днів коштує 682 грн, а термінове оформлення протягом 7 робочих днів – 1034 грн. У окремих випадках, визначених законом, паспорт можуть виготовити за три дні – вартість такої послуги також 1034 грн. У планах уряду зробити доступним виготовлення закордонного паспорта за один день для Києва і до трьох днів у регіонах. Така послуга коштуватиме дорожче, однак для цього необхідно внести зміни до закону.  Паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформлюється дітям від народження строком на 4 роки, громадянам віком від 16 років - строком на 10 років. Для його оформлення треба звернутись до  територіального органу/підрозділу ДМС України, або до центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), або центру обслуговування "Паспортний сервіс" ДП "Документ".

ДПСУ наголошує, що не варто розглядати зміни, як рекомендацію відвідати Російську Федерацію.

"Паспорт громадянина України для виїзду за кордон дає можливість безвізово відвідати чимало країн", - наголошують прикордонники.

Як відомо, росіяни повинні мати закордонний паспорт для в’їзду в Україну від 1 березня 2015 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація