Перейменування двох областей: наскільки довго затягнеться процес і чи потрібно людям міняти документи

Перейменування двох областей: наскільки довго затягнеться процес і чи потрібно людям міняти документи

Фото: ТСН.ua

Рішення про перейменування парламент розгляне у четвер.

У четвер Верховна Рада планує розпочати розгляд питання про перейменування Кіровоградської та Дніпропетровської областей. Назви цих обласних центрів змінили раніше. Але для завершення декомунізації потрібні зміни до Конституції. Бо в Основному Законі закріплені назви - Кіровоградська та Дніпропетровська області.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Дніпропетровську хочуть перейменувати на Січеславську - на честь козацьких січей. На території нинішньої Дніпропетровщини були п'ять із восьми січей козацтва. Це була ініціатива Інституту національної пам'яті.

Кіровоградщина ж має стати Кропивницькою областю – від декомунізованої назви обласного центру.

Процедура зміни назви областей тривала. Для цього потрібно ухвалити два законопроекти про зміну назв, потім їх скерувати до Конституційного суду. Якщо вони не суперечитимуть Основному Закону, то на наступній сесії Верховної Ради їх мають затвердити, більше ніж 300 голосами депутатів.

Якщо власні назви областей змінять, негайно бігти міняти документи не буде потреби. Свідоцтва власності на квартири, будинки, земельні ділянки та будь-яке майно, де вказані старі назви, залишаються чинними. Зміни вносять за бажанням або у випадку продажу, дарування, оформлення спадку нерухомості. Так само і для автовласників. І додаткової оплати ці послуги не потребують.

Більше подробиць дивіться на відео в сюжеті Валентини Доброти, Ольги Павловської та Олени Шворак.

ВР планує взятися за перейменування Кіровоградської та Дніпропетровської областей

ВР планує взятися за перейменування Кіровоградської та Дніпропетровської областей

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація