Перезавантаження НАЗК: хто подається та чим запам’ятались попередні голови органу

Перезавантаження НАЗК: хто подається та чим запам’ятались попередні голови органу

Фото: УНІАН

Кандидати пройшли перше тестування.

Розпочалося перезавантаження Національного агентства з питань запобігання корупції. 30 кандидатів на посаду голови відомства прийшли на перше тестування. На цьому етапі досліджуватимуть загальні знання та психологію претендентів. Хто подається та чим запам’ятались попередні голови НАЗК,у сюжеті ТСН.19:30.

Кандидати на посаду проходили тестування: до кабінету заходили по одному. Серед вимог до потенційного голови органу: українське громадянство, вік — від 35 років, наявність вищої освіти і володіння державною мовою. "Зараз я працюю консультантом в сфері запобігання корупції. Раніше працював уповноваженим з питань запобігання корупції в міністерстві енергетики", - каже кандидат на голову НАЗК Роман Гекалюк.

За результатами тестування до п’ятниці відсіють частину претендентів. Паралельно їх перевірятимуть на доброчесніть. Фінальний етап — співбесіда.

"Це і не написана з 2017 року антикорупційна стратегія, і проблема електронного декларування, і ситуація з політичними партіями. Проблем велика кількість і тому дуже цікаво почути, що саме в першу чергу ставлять собі в пріорітет потенційні кандидат", - каже співголова конкурсної комісії Катерина Риженко.

НАЗК працює понадтри роки. За цей період часто фігурувало в скандалах. У серпні 2016 року провалило запуск електронного декларування. Коли ж система таки запрацювала, то держслужбовці виявили численні технічні збої.

30 кандидатів на посаду голови НАЗК прийшли на тестування

30 кандидатів на посаду голови НАЗК прийшли на тестування

Двохсоттисячні премії на фоні відсутності результатів роботи. В квітні 2017 року тодішня очільниця відомства Наталія Корчак пояснювала депутатам, чому виписувала собі та підлеглим такі доплати.

За пів року Ганна Соломатіна, тодішній член НАЗК, звинуватила Корчак у фальсифікуванні результатів перевірки декларацій. Заявила, що нацагенством керує адміністрація президента Порошенка. Нині Соломатіна одна з кандидатів на посаду голови відомства. "НАЗК не є самостійним органом, а повністю контролюється вдадою мене особисто із двома колегами викликали до адміністрації президента із двома колегами", - каже.

Свого часу із НАЗК звільнився нинішній Генпрокурор Руслан Рябошапка. Він звинуватив керівництво органу в неефективності. До слова, досі в агентстві не налагодили автоматичної перевірки декларацій. За три роки дослідили менше 1% отриманих документів.

Кореспондент ТСН Антон Коцуконь.

Повʼязані теми:

Наступна публікація