Перша громада Московського патріархату на Чернігівщині перейшла до ПЦУ

Перша громада Московського патріархату на Чернігівщині перейшла до ПЦУ

Фото: Associated Press

Парафіяни спільно ухвалили рішення про перехід.

На Чернігівщині перша громада колишньої Української православної церкви Московського патріархату перейшла до Православної церкви України.

Про це на своїй сторінці у мережі Facebook повідомив настоятель Катерининської церкви (ПЦУ) у Чернігові Євген (Орда).

"Чернігівщина долучилася до процесу об’єднання – с. Оленівка Борзнянського району повернулась до ПЦУ. Молодці! Зважилися", – написав священик.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на слова голови Борзнянської районної ради Віктора Горбащенка, учора жителі села Оленівка під час сходу села вирішили стати частиною ПЦУ.

"Дійсно, питання було внесено до порядку денного, обговорювалося і було прийнято рішення. Не виступали ані представники ПЦУ, ані РПЦ. Ніякого примусу чи протистояння не було. Виступали люди, які вважають за необхідне перейти у лоно Української Церкви", - сказав він.

Горбащенко наголосив, що рішення було добровільним, а все інше - політичні інтриги і бажання зберегти, що маєш.

Адже вчора місцевий священик колишньої УПЦ МП Олександр Гладиш заявив журналістам, що за рішення перейти до ПЦУ нібито голосували не місцеві жителі. На його думку, голосували за перехід до ПЦУ лише 4-6 жителів Оленівки.

У селі Оленівка проживають близько тисячі людей. Храм в Оленівці належав до колишньої Ніжинської єпархії УПЦ МП.

Чи є канонічними хрещення і вінчання, здійснені в церквах Московського патріархату

Чи є канонічними хрещення і вінчання, здійснені в церквах Московського патріархату

Як повідомлялося, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату та УАПЦ, а також митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради мусить бути перейменована в РПЦ в Україні. 

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Дніпропетровській області, що є першим фактом на території Лівобережної України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація