Перспективи замерзнути. Чому "Нафтогаз" не хоче віддавати державі мільярдні дивіденди

Перспективи замерзнути. Чому "Нафтогаз" не хоче віддавати державі мільярдні дивіденди

Фото: УНІАН

НАК подала позов до суду проти рішення уряду.

Обурення і ультиматум. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман пригрозив звільненням голові "Нафтогазу України" Андрію Коболєву. А все через позов компанії до Кабміну. У "Нафтогазі" натомість і собі заявили - дії урядовців можуть суттєво ускладнити ситуацію із опалювальним сезоном. І навіть спровокувати програш у газовій війні з Росією.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

"Якщо вони і далі будуть паразитувати на державних питаннях, я не буду це терпіти", - із ультиматуму починає п'ятничне засідання Кабміну Володимир Гройсман. В епіцентрі невдоволення - "Нафтогаз".

"Державна компанія проти держави. Це нонсенс!", - каже прем'єр.

Мова - про звернення "Нафтогазу" до адміністративного суду. Монополіст невдоволений відсотком дивідендів, які має відраховувати державі. Навесні Кабмін зобов'язав "Нафтогаз" 90% всіх своїх прибутків передавати до бюджету. "Нафтогаз" сплатив лише 30%, а інші - оскаржив у суді. І той на час суду виплати зупинив. А це - 15 мільярдів гривень.

"Ці 15 мільярдів належать українським дітям, воїнам, українським вчителям, лікарям", - зазначив Гройсман.

Прем'єр невдоволений діями суддів. І закликає перевірити їхню роботу. А "Нафтогазу" ставить ультиматум.

"Поставити питання, що до середи вони мають відкликати всі свої позови. Тому що держава є їхнім власником. І якщо вони цього не зроблять - внести пропозиції на середу про звільнення їхніх керівників", - заявив Гройсман.

Прем’єр Гройсман пригрозив звільненням голові "Нафтогазу" Коболєву

Прем’єр Гройсман пригрозив звільненням голові "Нафтогазу" Коболєву

У керівника "Нафтогазу" своє бачення ситуації. Зустріч із журналістами той починає із сьогоднішньої цитати Гройсмана:

"Чесно кажучи, коли ми продовжували контракт керівнику "Нафтогазу" я поставив дві умови. Щоб він ніс персональну відповідальність за продовження контракту 20-го року, бо він 5 років провів".

"І щоб він ніс персональну відповідальність за заповнення наших сховищ газом. Крапка. По перше я з цим погоджуюсь", - дочитує Коболєв.

Але проблема, каже Коболєв, у тому, аби виконати домовленості - Україна має бути готовою до можливої газової війни із Росією. Для цього має закачати у сховища достатню кількість газу, аби мати сильні позиції у перемовинах. Зараз у сховищах Україна має менше 14 мільярдів кубів газу. А на початок опалювального сезону необхідно 20.

"Це означає, що закачувати газ ми повинні кожен день, не зупиняючись!", - пояснив Коболєв.

Але усі вільні гроші, каже Коболєв, уряд хоче стягнути на дивіденди. Урядовцям, продовжує, неодноразово казали, що в першу чергу слід закупити пальне. Або принаймні отримати позики у міжнародних компаній. Уряд, твердить, не дозволив. Втім якщо така воля урядовців буде, то вже на початку наступного тижня "Нафтогаз" може вийти на ринок єврооблігацій.

"Нам треба дозвіл, потім ми залучаємо гроші, потім виконуємо всі завдання, які перед нами ставить акціонер: закачуємо газ і проходимо спокійно зиму і виплачуємо дивіденди", - сказав Коболєв.

Щодо сьогоднішньої заяви прем'єр-міністра. По-перше, я згоден з тезою про відповідальність керівника Нафтогазу за...

Опубліковано Andriy Kobolyev Пʼятниця, 5 липня 2019 р.

А от виконувати ультиматум прем'єра про відкликання позовів у "Нафтогазі" не будуть.

"Ні заморозити країну, ні програти газову війну - такого ми не можемо допустити. Я готовий нести за це персональну відповідальність", - заявив керівник "Нафтогазу".

Представник президента у Кабміні Андрій Герус каже, що про конфлікт та ситуацію давно знають.

"Нам здається, що зараз треба емоції в сторону. Навпаки - шукати спільне рішення, щоби знайти нове фінансування. Щоб ""Нафтогаз" міг закупити максимальну кількість газу і ми мали комфортну ситуацію", - сказав Герус.

Втім миром принаймні сьогоднішній вечір не закінчився. Після брифінгів стало відомо - Рахункова палата розпочала у "Нафтогазі" свою перевірку. І з'ясовуватиме, чи не завищував бува монополіст ціни.

Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація