Під час карантину зросла кількість випадків домашнього насильства: як протидіяти агресору

Під час карантину зросла кількість випадків домашнього насильства: як протидіяти агресору

Фото: pixabay.com

Кількість звернень про домашнє насильство збільшилась у півтора рази.

Під час час карантину у півтора рази збільшилась кількість звернень про домашнє насильство, повідомляє громадська організація "Ла Страда". Якщо у лютому зафіксували 1273 звернення, то від 12 березня до 12 квітня - 2051 звернення.

Чому збільшилися випадки насильства та як цьому протидіяти в ефірі Сніданку з 1+1 розповів психотерапевт, доктор медичних наук Олег Чабан.

"Люди втомилися одне від одного — от основна причина. Місяць минув. Особливо чоловіки займаються невластивими для них справами. І тут спрацьовує надлишок того, що ми довго разом. Люди зляться взагалі на ситуацію. А на кому розряджатися? На тих, хто поряд, - це дружина, діти або навпаки — чоловіки", - розповів психотерапевт. Він зауважує, що частіше агресія проявляється у чоловіків. 

За словами психотерапевта, аби самостійно зупинитися, треба відчувати, що накопичується злість. Це крики, напруження, неформальна лексика, незадоволення.

Олег Чабан каже, що у таких випадках треба намагатися перемикнути увагу агресора, аби він міг фізично спалити надлишок енергії, адреналіну. 

"Не можна емоціями змінити емоцію. Емоцію можна змінити лише дією. Приміром, чоловіка можна відправити в магазин за маслом, яке і так лежить в холодильнику. Чи собаку нехай вигуляє. Йому потрібно пройтися, дати фізичну розрядку. Жінка повинна бути мудрішою у цій ситуації, бо працює на ідею збереження спокою і сім'ї", - пояснив фахівець.

Він наголосив, якщо ж справа дійшла до фізичної агресії, це залишати не варто. "Потрібно це проговорити, поспілкуватися. Якщо надмірна фізична агресія, для цього є поліція", - радить психотерапевт Олег Чабан.

Як протидіяти агресії та нормалізувати стосунки в родині під час карантину – психотерапевт Олег Чабан

Як протидіяти агресії та нормалізувати стосунки в родині під час карантину – психотерапевт Олег Чабан

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація