Під Києвом місцева влада і забудовники показали, до чого призводить хаотичне будівництво

Під Києвом місцева влада і забудовники показали, до чого призводить хаотичне будівництво

Фото: УНІАН

У Бучі в школах уже вводять треті зміни.

Підозри про злочин цього тижня отримали два чиновники міста Буча, що під Києвом. Меру міста та секретарю міськради закидають знищення 80 гектарів лісу для забудови нового житла.

Мати учня школи №4 Бучи Надія Фурлет випадково, коли прийшла на батьківські збори, побачила клас дітей, які вчились у коридорі. Як з'ясувалось, ця школа давно є переповненою більше як удвічі від проектної потужності. Замість 800 дітей тут навчаються майже дві тисячі. У приміщенні між двома змінами є ще одна. У другу зміну вчаться, наприклад, шості класи. Цікаво, що лише один шостий клас учиться в першу. За дивним збігом серед учнів там є син мера сусіднього з Бучею Ірпеня.

У Бучі, як і ще в десятках міст та районів України, що ростуть і розвиваються, із шаленою швидкістю будують житло, але не зводять дитсадків і шкіл. Так, ще десять років тому Буча була селищем міського типу із населенням трохи більше як 20 тисяч жителів, але зараз кількість населення зросла майже вдвічі. Тут забудовується кожен вільний метр, кожна вільна земельна ділянка.

Тільки за останні три роки збудовано 150 тисяч квадратних метрів житла, а це - десять великих житлових комплексів. При цьому кількість шкіл не змінилась п'ять. "Стаття 33 Закону України про регулювання містобудівної діяльності говорить про те, що будівництво кварталів повинно вестися комплексно, якщо ведеться комплексно, ведеться і забудова шкіл садків, лікарень, поліклінік", - упевнений громадський активіст Сергій Василишин.

Однак, про комплексність не йдеться. Наприклад, на вулиці Булгакова ще донедавна був приватний сектор і поле. Проте згодом як із-під землі одна за одною з'явилися три багатоповерхівки.

"Згідно з генеральним планом міста Буча, це зона Г2 1п. Тобто це зона районного значення. Тут можна вести будівництво об'єктів таких, як магазини, офісні приміщення. Але бучанська міська влада затвердила детальний план території і вже тут ростуть житлові будинки", - заявив активіст.

Мало того, за документами будинки мають 16 поверхів, але насправді збудовано 18. В інтернеті цей житловий коплекс називається вишукано "Ґранд Бурже". Менеджери переконують, що в комплексі будуть супермаркет, фітнес-клуби, кінотеатр тощо. При цьому, на думку представників забудовника, проблеми із школами немає.

У Бучі діти вчаться в коридорах і в три зміни через хаотичну забудова міста

У Бучі діти вчаться в коридорах і в три зміни через хаотичну забудова міста

Своєю чергою, директорка школи №4 Алла Литкевич переконує, що занять у коридорі школи немає. Педагог називає такі заняття "мобільним класом", коли "вчителю потрібно працювати з дітьми але вже вчиться друга зміна". Колишня вчителька розповіла, що в школі перегородки роблять гіпсокартоном. За гігієнічними нормами навчання на проході заборонене, тож тепер у коридорах будуть класні кімнати.

При цьому депутата Бучанської міськради Іван Окоєв заявив, що на передостанній сесії виділили 7,5 млн грн на міський парк, знявши три мільйони з добудови третьої школи. "Мотивували тим, що подавали цей проект на конкурс в обласну раду. Конкурс не виграли, тому не надійшло фінансування. Відтак, свою частку можна зняти", - розповів депутат.

Указаній школі планували добудувати крило для молодших класів. По сусідству швидко і масштабно зводять багатоповерхівку, а на будмайданчику школи лежить тільки цегла.

На одному з пустирів площею понад 90 гектарів вже почали забудовувати. Загалом тут планують заселити 25 тисяч людей, і це при тому, що ту вже є житловий квартал. На всю цю кількість людей жодної школи немає, а є лише маленький садок на 75 дітей. Приміщення мали здати в експлуатацію ще 2014 року, але воно і досі недобудоване.

Загалом, дитячі садки і школи мусять зводитись або самими забудовниками, або за рахунок їхньої пайової участі містом, а це чотири відсотки від вартості будівництва. Однак, дуже часто цю пайову участь місто бере символічними роботами, наприклад, зведенням дитячого майданчика, або тротуару чи скверу. "Як школи можуть взятися? Проснулися і вони взялися? Побудова школи - це не те, що за півроку можна побудувати. Півроку тільки розробляється проектна документація", - заявив керівник міського відділу освіти Олег Цимбал.
Про класи в коридорах інформацію від батьків чиновник підтвердив, але на місці недобудованої гімназії раптом згадав про невідкладні справи, на чому розмова завершилась.

Галина Сергєєва

Повʼязані теми:

Наступна публікація