Під Одесою в легендарні катакомби провалився 9-річний хлопчик разом із велосипедом

Під Одесою в легендарні катакомби провалився 9-річний хлопчик разом із велосипедом

Фото: ТСН

Дитина дивом лишилася живою та минулася майже без травм.

На Одещині 9-річний хлопчик дивом урятувався від смерті, коли впав у яму, що утворилася через руйнування катакомб. Мешканці Холодної Балки обурені, бо 6-метрове провалля з'явилося на центральній вулиці села ще два місяці тому і за цей час ніхто подбав про безпеку людей, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Інцидент для маленького Максима Коверги обернувся струсом мозку, травмою підборіддя та подряпинами на тілі. "Не встиг вивернути кермо і впав просто в яму. Хотів вилізти по глині, але не вийшло, почав кликати на допомогу", - розповів про підсумки свого катання на велосипеді школяр. "Я його дістала, він так трусився, в нього ноги-руки терпли. Він був увесь в крові. Мені навіть самі лікарі сказали, коли вже я прийшла до тями, що він народився в сорочці", - зізналася мати хлопчика Надія Коверга.

На Одещині 9-річний хлопчик упав у яму, яка утворилася через руйнування катакомб

На Одещині 9-річний хлопчик упав у яму, яка утворилася через руйнування катакомб

Місцеві огородили провалля автомобільними шинами, але напередодні хтось їх скинув у яму – саме вони і пом’якшили падіння Максима. Однак не лише цей випадок хвилює селян, а й те, що провалля збільшується в розмірах. Іще одна дірка утворилася на подвір'ї Олександри Миргородської. Своїх дітей жінка на вулицю без нагляду тепер не відпускає. "Ходимо через гараж, тому що тут страшно з дітьми проходити. І самих залишати дітей страшно – якщо йду кудись, то зачиняю їх на ключ, щоб вони не виходили", - зізналася жінка.

Одеські катакомби – один з найбільших у світі лабіринтів підземних виробок. Там видобували ракушняк для будівництва Одеси. Довжина катакомб майже 3 тисячі кілометрів, і тепер вони руйнуються – фахівцям відомі з десяток великих провалів. Якщо на околицях діри здебільшого утворюються на городах та подвір'ях, то в самій Одесі це трапляється просто на міських вулицях – наприклад, днями просів ґрунт під вантажівкою в місцевому парку.

Експерти кажуть, що за останні півстоліття підземні води піднялися майже на 3 метри. "Будь-яка гірська виробка в кінцевому підсумку завалюється та утворюється провалля. Крім того, зараз посилені витоки води йдуть. Усе це починається зі свердловин, котрі там бурять, і закінчується просто витоками", - пояснив учений-геолог Костянтин Пронін. Просто засипати такий провал не вийде, бо його потрібно укріплювати та перекривати коридори підземель. У Холодну Балку вже виїхали фахівці, а в місцевому бюджеті терміново шукають гроші на ремонт, бо такі масштабні підземні роботи обіцяють бути вартісними. Тим часом фахівці закликають провести укріплення і в самій Одесі.

Кореспондент ТСН Сергій Осадчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація