Під воду на Херсонщині вже пішло 600 кв км: де найважча ситуація

Під воду на Херсонщині вже пішло 600 кв км: де найважча ситуація

Рівень підтоплення на Херсонщині 8 червня становить 5,61 м / Фото: Getty Images

Станом на ранок четверга середній рівень підтоплення на Херсонщині становить 5,61 м.

На Херсонщині станом на ранок 8 червня затоплено вже 600 кв. км територій і найважча ситуація – на окупованому лівобережжі Дніпра.

Про це очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив у ранковому відеозверненні.

За даними Прокудіна, станом на ранок середній рівень підтоплення на Херсонщині становить 5,61 м. Затоплено 600 кв. км області, з них 32% – правобережжя та 68% – захоплене росіянами лівобережжя.

"Попри шалену небезпеку та постійні російські обстріли, триває евакуація з зоні підтоплення. Станом на шосту ранку небезпечні території покинули 1999 людей. Найбільше евакуювали з мікрорайону Корабел (Херсон – ред.) – 1495 осіб", – розповів голова ОВА.

"Зранку проїхав по тимчасових пунктах допомоги. Загалом люди втомлені, але забезпечені і нагодовані. Бажання виїжджати далі в інші області в них немає", – додав він.

Прокудін також закликав охочих евакуюватися телефонувати на гарячу лінію Херсонської ОВА. Він пообіцяв допомогу не лише з виїздом, але й облаштуванням на новому місці.

"Лівий берег – ситуація надзвичайно важка. Люди потерпають не тільки від великої води, а й російського терору та небажання окупантів допомогти", – зазначив очільник Херсонщини.

Ситуація з затопленням на Херсонщині

За даними МАГАТЕ станом на вечір 7 червня, рівень води в Каховському водосховищі після підриву ГЕС зменшився на 2,8 м і становить 14,03 м.

В МВС України ввечері 8 червня інформували, що на правобережжі Херсонщини підтоплено 20 населених пунктів. У самому Херсоні найскладніша ситуація затопленням у Корабельному районі: підтоплено понад 1800 будинків.

Зауважимо, що на 90% опинились під водою окуповані Олешки. Міський голова Євген Рищук повідомив про загибель трьох людей. Загарбники лише надвечір почали евакуацію там.

Рищук також повідомив, що у багатьох місцевих жителів загарбники ще після знищення Антонівського мосту позабирали човни, що ще більше ускладнило евакуацію. Окрім того, окупанти не випускають людей із деяких підтоплених населених пунктів.

Як повідомив президент Володимир Зеленський, евакуювати людей із лівого берега Херсонщини дуже складно, адже ворог одразу починає обстрілювати українських рятувальників: "Загинули люди, тварини. З дахів затоплених будинків люди бачать, як пропливають потопельники".

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація