Підсумкова доповідь. Журналісти Bellingcat встановили всіх причетних до транспортування смертоносного "Бука"

Підсумкова доповідь. Журналісти Bellingcat встановили всіх причетних до транспортування смертоносного "Бука"

Фото: Руслан Литвин

Журналісти переконують, що "Бук" із Росії.

Сьогодні, 8 жовтня, експертно-журналістська група Bellingcat опублікувала свою підсумкову доповідь щодо розслідування катастрофи рейсу MH17 в Україні.

Як пише Дождь, у доповіді Bellingcat йдеться, що 17 липня 2014 року установка "Бук" була перевезена на вантажівці з Донецька в Сніжне, а потім вирушила на південь від Сніжного, де близько 16:20 була запущена ракета, що збила лайнер.

Автори доповіді запевняють, що помічений в районі Сніжного "Бук" — російського походження: комплекс, численні фотографії якого були зроблені на території України, стояв до цього в складі 53-ї зенітно-ракетної бригади, яка дислокується неподалік від Курська.

У доповіді смертоносна установка іменується "Бук 3х2" — за написом на правому борті. Журналісти зазначають, що схожа на "Бук 3х2" машина була в складі військового конвою, що прямував із Курська в Мілерове (Ростовська область) у червні 2014 року.

На знімках з Росії (праворуч) і України (ліворуч), геолокацію яких вдалося підтвердити Bellingcat, видно схоже навантажувальне маркування, номери і білу фарбу на щитку гусениці.

"Під час вивчення командою Bellingcat безлічі спостережень "Буків" стало ясно, що гумові щитки над гусеницями "Буків" з часом отримують ушкодження, які створюють унікальний "відбиток пальців", який дозволяє зіставити "Буки" на різних фотографіях. У випадку "Бука "3х2" і фотографії "Бука" Paris Match у Донецьку щитки гусениць були практично ідентичні", — йдеться в доповіді.

У Bellingcat заявили, що їм вдалося встановити чотирьох осіб, які могли вести машину, яка транспортувала Бук "3х2".

Нагадаємо, що у "ДНР" висунули нові умови для передачі уламків Boeing 777 експертам з Нідерландів.

Доповідь Bellingcat про "Буку" from tsnua

Повʼязані теми:

Наступна публікація