Як уряд планує підтримати бізнес під час посиленого карантину

Як уряд планує підтримати бізнес під час посиленого карантину

Фото: pixabay.com

Про виплати, компенсації та збереження робочих місць.

Під час чергового засідання Кабінету Міністрів 25 листопада уряд за ініціативи президента України Володимира Зеленського представив програми підтримки бізнесу в умовах світової пандемії.

Які саме програми підтримки для допомоги бізнесу у зв’язку з посиленням карантину подано до Верховної Ради – у матеріалі ТСН.

Допомога фізичним особам-підприємцям та найманим працівникам

ФОПам, які були змушені припинити роботу через пандемію, чи найманим працівникам, які втратили роботу, держава планує виплатити по 8 тисяч гривень. Для отримання компенсації треба встановити застосунок "Дія", ввести короткі дані і номер банківської картки. Таку ініціативу Володимир Зеленський озвучив ще 24 листопада. Президент сподівається, що його підтримають нардепи.

Згідно з розрахунками, програмою у разі посилення карантину зможуть скористатися понад мільйон українців, а загальний обсяг видатків за цим напрямком становитиме 10 млрд гривень.

Збереження робочих місць

Бізнес, який за час карантину не закрився, а скоротив час роботи і нікого не звільнив, проте відправив у вимушену відпустку, теж отримає компенсацію. Йдеться про суму, яка пропорційній часу простою, але до 8 тис. гривень на одного працівника.

"Якщо через загострення ситуації з пандемією будуть запроваджені посилені заходи, то запланована також програма збереження робочих місць. Роботодавці  зможуть отримати до 8 тис. грн одноразової матеріальної допомоги на кожного працівника, робочий час якого скорочено або буде скорочено внаслідок впровадження таких заходів", - повідомив 25 листопада прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Компенсація витрат на сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ)

Підприємства, які зупиняють роботу в разі впровадження жорсткого карантину, отримають компенсацію витрат на сплату єдиного соціального внеску за найманих працівників.

"Для близько 120 тисяч юридичних осіб буде закладено майже 1,5 млрд грн. Крім того, від сплати податків і зборів, включно з ЄСВ, на час таких карантинних обмежень будуть звільнені майже 200 тисяч фізичних осіб-підприємців першої групи", - підкреслив очільник уряду.

Продовження виплат на дітей ФОПам

Під час засідання 25 листопада Ууряд ухвалив рішення про запровадження додаткових інструментів підтримки українців та бізнесу, які діяли під час карантину навесні.

"Ми ухвалюємо рішення про продовження виплат на дітей ФОПам, які вимушені обмежити свою роботу через карантин. Тобто, коли в родині підприємця є діти віком до 10 років, держава буде допомагати з їх забезпеченням. Приблизно 2 тисячі гривень на кожну дитину буде виплачено", - наголосив Денис Шмигаль.

Вся заявки, які були подані у травні-серпні за цією програмою, будуть продовжені в автоматичному режимі. Загальне фінансування за програмою для українських родин до кінця року складає 1 млрд гривень.

Надання державних гарантій на портфельній основі за кредитами для малого та середнього бізнесу

Йдеться про додаткові 5 млрд гривень, які будуть спрямовані на здешевлення позик для більшої кількості підприємств. Це рішення підтримав Кабінет Міністрів України.

"Строк таких гарантій може бути від 1 до 10 років. Тобто, ми виконуємо обіцянку про те, що малий та середній бізнес в Україні отримає доступ до "дешевих грошей", - зазначив Денис Шмигаль.

Як акцентував прем’єр-міністр України, програми підтримки в разі запровадження посиленого карантину – необхідний крок, до якого "всі гілки влади мають підійти з почуттям максимальної відповідальності".

Нагадаємо, що в Україні знову можуть заборонити пасажирські і залізничні перевезення. Такий сценарій можливий у разі значного збільшення хворих на коронавірус.

Повʼязані теми:

Наступна публікація