Підвищення тиску і захворювання нирок. До чого призводить пересолювання їжі
Фахівці встановили, що більшість населення планети їсть солі вдвічі більше норми.

Людство щороку споживає понад 22 мільйони тонн солі. За статистикою, більшість майже вдвічі перевищує безпечну дозу цього продукту. Чим шкідлива сіль та чому й без неї нам не обійтися, йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1".
Від "білого золота" до "білої смерті: так кардинально протягом тисячоліть змінилося значення звичайної солі. У давні часи її цінували на вагу золота – саме сіллю платили за роботу римським воїнам. Нині ж сіль вважають чи не головною винуватицею гіпертонії, ниркової недостатності та ішемічної хвороби серця. І хоча користь цього продукту сумнівна, повністю відмовитися від неї не можна. Сіль – головний постачальник життєвонеобхідного натрію, що допомагає скорочуватися м'язам, виробляти шлунковий сік та підтримувати водно-сольовий баланс в організмі. Невипадково хворим під час зневоднення рекомендують пити мінеральну або злегка підсолену воду.
Утім переїдання солі - небезпечне. За даними ВООЗ, добова норма солі дорослої людини не повинна перевищувати 5 грамів. Часте пересолювання призводить до підвищення кров'яного тиску та до розвитку захворювань серця і нирок.
Водночас американські та британські кардіологи стверджують, що сіль не спричиняє розвиток серцево-судинних захворювань, а от її нестача сприяє ожирінню і розвитку діабету. Упродовж тривалих досліджень було доведено: що менше солі в нашому раціоні, то більше ми їмо цукру.
Нині більшість людей перевищують вживання добової норми солі майже вдвічі. За статисткою, щороку одна людина з'їдає від 7 до 9 кілограмів солі.
Раніше учені з канадського університету Макмастера спостерігали за артеріальним тиском 130 людей, які значно скоротили вживання солі. Як показали результати дослідження, люди, які не солили їжу, скаржились на підвищення тиску.