Пілот-герой Акопов згадав найстрашніші миті знаменитої посадки в Стамбулі. Ексклюзив ТСН

Пілот-герой Акопов згадав найстрашніші миті знаменитої посадки в Стамбулі. Ексклюзив ТСН

На українця на Батьківщині чекає президент із нагородою.

Шокуюче відео, на якому український пілот саджає літак з розтрощеною кабіною, вразило інтернет-користувачів по всьому світу – відео за п'ять днів передивилися 6 млн разів. Аварійну посадку пілотові вдалося здійснити вручну, за нульової видимості, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Історія українського пілота, який врятував літак з 121 пасажирами, облетіла світ. У Стамбулі, де ледь не сталася катастрофа, її чув кожний перехожий. "Я дивилася відео і мені було дуже страшно – я сама часто користуюся тими самими авіалініями", - каже одна з мешканок міста. Турецькі стюарди Арма і Фадзі за морозивом обговорюють успіх колег. "Був отакезний град! Виглядало дуже страшно. Пілот же українець, правда? Він урятував стільки життів! І усе завдяки своїм навичкам", - кажуть вони.

Український екіпаж, який зберіг життя 121 пасажирові, зустрівся з журналістами

Український екіпаж, який зберіг життя 121 пасажирові, зустрівся з журналістами

Капітан Олександр Акопов до журналістів виходить разом з командою свого рейсу. У формі – вони фотографуються в офісі поруч із летовищем, яке зробило їх знаменитими. "Ми хвилюємося більше, ніж відчуваємо себе зірками", - зізнаються вони. Чотири дівчини, які заспокоювали пасажирів у повітрі, сьогодні підтримують одна одну – тримаючись за руки, згадують найстрашніший момент у житті. "Звичайний злет, потім сильний шум, за вікнами темніє, в салоні також темніє", - пригадує стюардеса.

Далі була серія ударів, після яких кабіна пілотів виглядала просто моторошно. Облетіти хмару літак не встиг, бо надто пізно про неї дізналися з приладів. "Показав нам ось цю грозову діяльність тільки, коли ми до неї підійшли буквально на милю-півтори", - розповів капітан лайнера. Олександр Акопов працює в небі рівно 30 років. Тридцять секунд, за які він стабілізував літак і прийняв рішення повернутись назад – були найнебезпечнішими за усю кар'єру. "Сідали ось на цю найближчу смугу", - показує він.

"Попереду нічого не було видно, збоку в мене також тріщина. А далі дивимося на прилади – і сідаємо. Все", - пригадує другий пілот Самер Салім. Вони сіли – уперше за історію авіації – свідомо під нахилом, аби бачити смугу у бокове скло, бо переднє було суцільною тріщиною. "Довелося трошки поборотися, ну і розтріскане скло – найнеприємніше, що було. Довелося дивитися у кватирку на смугу. Взагалі так, фантастика", - зізнається командир екіпажу українець Акопов.

Сьогодні пілоти думають лише про те, як повернуться додому, і однозначно – літаком. "Я б уже наступного дня полетів", - сміється Самер Салім.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація