"Пішло не за планом": СБУ знайшла докази, що Каховську ГЕС підірвали росіяни

"Пішло не за планом": СБУ знайшла докази, що Каховську ГЕС підірвали росіяни

Каховську ГЕС підірвали росіяни, СБУ знайшла докази — ТСН, новини 1+1 / Фото: wikipedia.org

Росіяни хотіли шантажувати Україну Каховською ГЕС, однак все пішло "не за планом".

Російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Відповідні докази вже знайшла Служба безпеки України.

Так, СБУ оприлюднила перехоплену розмову росіян, у якій вони зізнаються, що скоїли це їхні військові.

"Там не они (українці – ред.) долбанули. Там наша (російська - ред.) диверсионная группа. Они хотели типа этой дамбой пугать. Пошло не по плану, а больше, чем они планировали", – розповів російський військовий.

Він також описав і наслідки катастрофи, яку влаштували його поплічники. За його словами, у РФ намагаються приховати підвищення рівня води, затоплення територій та руйнування.

Нагадаємо, що Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом воєнного злочину Росії.

"Підірвавши греблю Каховської ГЕС, Російська Федерація остаточно довела, що є загрозою для всього цивілізованого світу. Адже лише справжня держава-терорист може влаштувати техногенну й екологічну катастрофу такого рівня. І вона обов’язково за це відповість – і на полі бою, і в міжнародних судах. Наше завдання – притягнути до відповідальності не лише верхівку путінського режиму, але й рядових виконавців злочинів", - наголосив Голова СБУ Василь Малюк.

Розслідування розпочато за двома статтями Кримінального кодексу – ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) і ст. 441 (екоцид).

Підрив Каховської ГЕС: останні новини

Внаслідок підриву на Каховській ГЕС рівень води у водосховищі впав до критичної точки, коли більше не можна робити водозабір для Запорізької АЕС. Що робити, якщо рівень води в охолоджуваному резервуарі буде падати, чи є загроза для ЗАЕС, розповів директор "Енергоатому" Петро Котін.

Станом на ранок 9 червня у Каховському водосховищі після підриву дамби ГЕС окупантами продовжує знижуватись рівень води. Зокрема, за минулу добу він впав ще на один метр. Загалом за три доби він знизився на 4,7 м.

Водночас масштабна повінь внаслідок руйнування дамби Каховської ГЕС змусила і російські війська відійти далі в тил на сході Херсонської області. Крім того, у ворога є деякі втрати в живій силі та техніці.

Читайте також:

“Горіти Путіну в пеклі”: мешканка Херсона емоційно коментує затоплення міста після підриву Каховської ГЕС

“Горіти Путіну в пеклі”: мешканка Херсона емоційно коментує затоплення міста після підриву Каховської ГЕС

Повʼязані теми:

Наступна публікація