Після обшуків СБУ в "АрселорМіттал" заблокований проект вартістю 150 млн доларів

Після обшуків СБУ в "АрселорМіттал" заблокований проект вартістю 150 млн доларів

Фото: УНІАН

Обладнання перевіряли на радиаційний фон.

В результаті обшуку на підприємстві "АрселорМіттал Кривий Ріг" СБУ вилучила окремі елементи обладнання, наразі заморожено будівництво проекту вартістю 150 мільйонів доларів. Про це повідомляє "Громадське".

Силовики вилучили велику кількість ділових паперів і технічну документацію, бухгалтерські папери та договори із підрядниками комбінату.

"Тобто зараз ми не можемо вести роботи, добудувати машину. Інвестиції на стопі, це 150 мільйонів доларів", — сказав неназваний співрозмовник журналістів.

Розповіли у компанії і подробиці обшуків. Юрисконсульт підприємства Артем Філіп'єв у відеозверненні розповів, що на "АрселорМіттал" прийшли 18 співробітників СБУ разом із представниками ДСНС, а також Державної служби радіологічного контролю.

"Найбільша увага співробітників СБУ була прикута до документів з фінансово-господарських відносин нашої компанії у рамках цього будівництва. Це проект вартістю 150 млн доларів – одна з найбільших інвестицій в економіку нашої країни. І яке відношення він має до екоциду – мені важко зрозуміти", — зазначив Філіп'єв.

Він додав, що на машині безперервного лиття заготовок №3 проводились виміри радіаційного фону.

"Всі ці виміри, і це зафіксовано в протоколі обшуку, вказують на те, що радіаційний фон у межах норми", — сказав головний юрисконсульт "АрселорМіттал Кривий Ріг".

Нагадаємо, тиждень тому, 13 липня, президент України Володимир Зеленський заявив, що металургійний гігант шкодить екології Кривого Рогу (рідного міста глави держави). Президент зазначив, що протягом останніх п'яти років у місті онкологічні хвороби виявили в майже 25 тисяч людей. СБУ відкрила кримінальне провадження проти керівників компанії "АрселорМіттал Кривий Ріг" через порушення норм екологічної безпеки (екоцид).

Наступного дня, 18 липня, на "АрселорМіттал Кривий Ріг" заявили що підприємство пройшло всі екологічні перевірки, порушень виявлено не було, а відкрите кримінальне провадження - тиск на бізнес.

Український завод "АрселорМіттал Кривий Ріг" (колишній "Криворіжсталь") належить найбільшій металургійній компаніії світу ArcelorMittal, яка своєю чергою належить індійському бізнесмену, одному з найбільших металургійних магнатів світу Лакшмі Міттал.

Повʼязані теми:

Наступна публікація