Після першого влучання ракети припинив працювати пристрій зв'язку з диспетчером, після другого – літак почав падати: як збивали Boeing

Після першого влучання ракети припинив працювати пристрій зв'язку з диспетчером, після другого – літак почав падати: як збивали Boeing

Фото: Associated Press

У літак МАУ влучили дві ракети з проміжком у 20 секунд.

У літак МАУ, який 8 січня вилетів з аеропорту Тегерана, влучили дві ракети з проміжком у 20 секунд. Після першого влучання припинив працювати пристрій, яким повітряне судно передає сигнали диспетчерам. Після другого – літак вибухнув і почав падати. Нові кадри збиття українського Boeing опублікували журналісти, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Достовірність відео вже підтвердило видання New York Times. Кадри, що допомогли з'ясувати причину катастрофи, зняли камери спостереження з даху будівлі сусіднього селища. Самі ракети в літак запустили з військової бази за 13 кілометрів від нього. На кадрах видно, як одна за одною дві ракети влучають у літак, той вибухає і починає падати.

Автора одного з відео затримала іранська влада, бо той нібито порушив національну безпеку країни, коли поширив чутливі кадри. Через арешт виник скандал - журналіст іранського походження, який живе у Лондоні і сам оприлюднював кадри катастрофи, стверджує, що під варту взяли невинну людину.  

Іранська влада три дні намагалася переконати світ, що причина катастрофи інша. Висувала версії і про технічну несправність, і про помилку пілотів. Свою думку змінила лише після заяв кількох країн, що в літак поцілили ракетою.

Докази зібрали і українські фахівці, які були в Ірані на місці катастрофи. Ексклюзивні кадри ТСН під час їхньої роботи показують, що на верхній частині чітко видно вихідні обвуглені отвори. Вони також є на обшивці літака. Десятки отворів у нижній частині та самі уламки, які застрягли в обшивці крісел. 

В Ірані не вщухають протести з вимогою покарати причетних до трагедії можновладців. Попри кілька десятків арештів,  користувачі соцмереж і сьогодні закликають іранців збиратися разом на вулицях.

До протестів долучаються і троє відомих телеведучих з державних каналів країни. Вони полишають посади. Геларе Джаббарі пише: "Пробачте, що брехала вам 13 років".

Акції, що почалися через збиття українського літака, перетворюються на протест проти самого іранського режиму. У соцмережах закликають вже виступати проти "корумпованої влади".

Розслідувати загибель людей прозоро і незалежно Іран закликає світ. Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко вже вирушив до Лондона, де зустрінеться зі своїми колегами з Британії, Канади, Швеції та Афганістану, громадяни яких були на борту. Разом дипломати домовлятимуться, як притягнути до відповідальності усіх, хто причетний до збиття цивільного літака, та що зробити, аби такі трагедії не повторилися в майбутньому.

Кореспондентка ТСН Катерина Федорченко.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Авіакатастрофа рейсу PS752 під Тегераном
Наступна публікація