Після смерчу. Ціла вулиця у Кривому Розі третій місяць живе без газу

Після смерчу. Ціла вулиця у Кривому Розі третій місяць живе без газу

Після смерчу. Ціла вулиця у Кривому Розі третій місяць живе без газу

Фото: 1kr.ua

Мерія начебто знайшла кошти на відновлення, однак ремонтні роботи затягує бюрократія.

Третій місяць без газу залишаються жителі цілої вулиці у Кривому Розі після смерчу, який пронісся містом наприкінці липня, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Тоді стихія завдала багато лиха: потрощила будинки і  поламала газові труби. Чиновники  пообіцяли провести і оплатити всі ремонтні роботи. Але газова компанія постачання так і не відновила, бо за підключення газу люди мають їй заплатити.

Аби зварити обід, мешканка одного з будинків розпалює  багаття. За два місяці  навчилась рубати дрова, бо дітей годувати треба. Готує на вулиці  Наталя від безвиході.  Газова плита у хаті не працює. Труби, що з'єднують будинок з магістральним газогоном, потрощив торнадо. Жителі 25 будинків опинились в газових заручниках.

Після смерчу жителі вулиці у Кривому Розі змушені жити без газу

Після смерчу жителі вулиці у Кривому Розі змушені жити без газу

Люди жартують, що на зміну звичайному торнадо прийшло комунальне: газові труби обірвані, наче ниточки. Віра Іванівна про газ тепер лиш мріє. Аби під'єднати до  хати розірвані труби, каже, газовики запросили аж три її місячні пенсії.

"Щоб оцю трубу врізати - це треба заплатити. Виходить чотири тисячі. У мене таких грошей нема", - каже пенсіонерка.

У газовій компанії твердять: їхня справа була відремонтувати після стихії магістральний трубопровід і газорозподільні скриньки. Відновлювати та під'єднувати труби до кожного будинку своїм коштом не будуть, бо вони не на їхньому балансі.

"Ці газопроводи знаходяться на території приватних домоволодінь. Оплату за відновлювальні роботи повинні виробляти власники", - стверджує головний інженер управління експлуатації газопостачальної компанії Марина Терентьєва.

Такі заяви стали для людей стали справжнім шоком, бо, кажуть, одразу після стихії міська влада обіцяла узяти на себе усі витрати по відновленню комунальних мереж. В мерії кажуть, що обіцянки пам'ятають, гроші на відновлення газу начебто вже знайшли у спонсорів, і навіть рахунки готові є, але їх все ніяк не підпишуть.

"Рахунки перебувають вже під оплату. Існує певне проходження документації. На жаль, ми нікуди не дінемося від бюрократії", - запевняє начальник управління благоустрою Кривого Рогу Іван Карий.

Наталя боїться, що через оту бюрократію її 6-річна Даринка та 2-річний Богдан, як і інші сусіди, зустрінуть зиму у холодній хаті, адже опалюються газом. І рада б самотужки оплатити ремонт труб, але після відновлення розтрощеної хати грошей, як і в інших сусідів, вже не лишилось. 

Нагадаємо, Кривий Ріг пережив смерч, який пройшовся двадцятьма вулицями міста. Ураган зривав дахи, виривав із корінням дерева та трощив електроопори. Стихію супроводжував сильний дощ і небувалого розміру град.

Кореспондент ТСН Наталя Грищенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація