Півсотні хворих на кір дітей: на Одещині батьки відмовляються від шпиталізації та щеплень

Півсотні хворих на кір дітей: на Одещині батьки відмовляються від шпиталізації та щеплень

Кількість хворих може сягнути трьох сотень.

Упродовж двох днів у селі Шевченкове Кілійського району Одеської області занедужали 48 дітей віком від 2 до 16 років. Двох із них напередодні "швидкою" доправили до обласної інфекційної лікарні з ускладненням – пневмонією, решта дітей у стані середньої тяжкості, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Кір у Шевченковому поширюється, як лісова пожежа: зранку медики повідомляють про 14 хворих малюків, опівдні – про 40, а по обіді діагноз підтверджений уже в 48 дітей. "Це не остаточна цифра. Думаю, що цифра буде суттєво зростати", - зізнався Кілійський міський голова Павло Бойченко. Більшість недужих – із багатодітних родин, жоден із захворілих не був щеплений. "У селі Шевченкове є осередок людей, батьків, які мають настрій агресивний проти щеплення. Це абсолютно свідомий вибір батьків – вони знали, на що йшли, вони відмовилися від вакцинування", - пояснив Бойченко.

Лікарі просять схаменутися батьків, які категорично проти вакцинації від кору

Лікарі просять схаменутися батьків, які категорично проти вакцинації від кору

У районній лікарні звільнили інфекційне відділення – медики готові приймати хворих, але нині батьки відмовляються од шпиталізації дітей, як раніше відмовлялись од щеплень. "Іде категорична відмова від госпіталізації. Двоє діток, що були на антибактеріальній терапії, так їх можна було б госпіталізувати – ну, але якщо вони виявляють таку категоричну відмову, то ми їх лікуємо амбулаторно", - пояснила головний лікар Кілійського центру первинної медико-санітарної допомоги Лариса Степаненко.

Медики просять батьків схаменутися, адже кір – хвороба, небезпечна своїми ускладненнями. Двох братів 7 та 9 років у неділю вже довелося шпиталізувати до Одеси. "Вони були шпиталізовані у середньому ступеню важкості, але стан обтяжився коревою пневмонією. Одна дитина була киснезалежна і потрібна була інгаляція кисню", - розповів головний лікар Кілійської ЦРЛ Віктор Штегеран. "У нас є 669 доз вакцини, враховуючи, яка зараз ситуація, ми вакциною забезпечені, аби тільки нас зрозуміли і почали вакцинуватися", - додає Степаненко.

Більшість противників вакцинації в Шевченковому – члени протестантської громади. Чиновники запевняють, що відмова од щеплень не пов’язана з релігійними переконаннями, хоча й визнають, що місцеві батьки проводили цілу кампанію проти вакцин і подолали навіть заборону на допуск у школи нещеплених учнів. "Батьки писали заяви, зверталися до адвокатів, і діти повернулися до школи. Ми не маємо права – всі мають право на навчання", - пояснила директор Шевченківської школи №1 Вікторія Голубенко.

Відсьогодні в двох школах та дитсадку Шевченкового діє карантин. У решті шкіл громади всіх невакцинованих дітей перевели на домашнє навчання. "Проводиться сьогодні генеральне прибирання з дезінфікуючими засобами, поки дітей нема", - демонструє роботу медична сестра дитячого садочка Наталя Решетник. Кілійські медики готові до найгіршого – у селах громади не щеплені щонайменше 300 дітей. Тим часом, за даними центру громадського здоров’я, лише з початку року на кір в Україні захворІли 8,5 тис людей, 5 із них померли.

Кореспондент ТСН Олена Черняєва

Повʼязані теми:

Наступна публікація