У храмі на Львівщині унікальні розписи замінили плиткою з Росії

У храмі на Львівщині унікальні розписи замінили плиткою з Росії

Фахівців із мистецтва і простих користувачів інтернету обурив несмак власників культової споруди.

У храмі Успіння Пресвятої Богородиці в смт. Славське Сколівського району Львівської області на місці знищених унікальних розписів з’явилася банальна плитка. Про це повідомляє Львівська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури на своїй сторінці у фейсбук.

"От і об‘явилася світу оновлена "краса" на заміну розписам Сосенка і Буцманюка в церкві у Славську", - прокоментували в товаристві фотографії ремонту з храмового приміщення. Під повідомленням чимало коментарів обурених і засмучених юзерів. "Дивилась в Епіцентрі на таку плитку у ванну кімнату", "Може, перебудовують на мечеть, просто ми ще не в курсі! Взагалі ридати хочеться від того всього", "І взяла двонога мавпа в руки шпатель", - ось лише деякі з реакцій користувачів соцмережі.

От і об‘явилася світу оновлена «краса» на заміну розписам Сосенка і Буцманюка в церкві у Славську. Фото: Андріан Кліщ

Опубліковано ЛОО Українське товариство охорони пам'яток історії та культури Четвер, 17 жовтня 2019 р.

До всього, плитка, яка викликала таку реакцію в соцмережах, виробництва Росії. На одній із фотографій видно ящик із написами російською мовою та назвою бренду – Kerama Marazzi. На сайті цієї компанії повідомляється, що вона є "провідним російським виробником керамічних декоративно-оздоблювальних матеріалів з розгалуженою мережею фірмової торгівлі в Росії і за кордоном".

Як повідомлялося навесні, в цьому храмі представники греко-католицької громади через проведення ремонтних робіт знищили унікальні розписи. "Мистецтвознавці підкреслювали виняткову цінність храмових розписів, які вони вважали одним з небагатьох збережених зразків української сецесії", - повідомила тоді заступниця міністра енергетики Наталія Бойко. Жителі Славська наголошували на тому, що згаданий храм є їхньою власністю і потребує термінового ремонту, бо перебуває в аварійному стані, чим загрожує життю парафіян, які в ньому моляться.

Художники взялися оздобити унікальним розписом будівлі у селі Самчики

Художники взялися оздобити унікальним розписом будівлі у селі Самчики

Повʼязані теми:

Наступна публікація