Площа розливу палива із затонулого танкера "Делфі" в Одесі сягає до 400 кв.м: туристам радять не купатися

Площа розливу палива із затонулого танкера "Делфі" в Одесі сягає до 400 кв.м: туристам радять не купатися

Фото: УНІАН

Танкер не прибрали вчасно із узбережжя.

Із затонулого танкера "Делфі" у море 21 червня витекли нафтопродукти і утворили на поверхні води пляму площею до 400 квадратних метрів. Забруднення оперативно локалізували.

Про це сказала виконувачка обов'язків першого заступника директора департаменту екології та розвитку рекреаційних зон Одеської міськради Валентина Дацюк.

За її словами, ситуація із витоком була цілком прогнозованою. Зокрема, це могло статися через спеку. Утім забрудення, як зазначається, було локалізовано за допомогою сорбенту. І наразі ситуація "абсолютно задовільна".

"Якщо після аварії ми не фіксували серйозних підвищень гранично небезпечної концентрації нафтопродуктів в морі, крім самого моменту аварії, то з підвищенням температури повітря і морської води ми припускали, що такого роду факти будуть мати місце", - заявила вона.

Вона пояснила, що саме тому міська влада наполягала, щоб всі роботи з евакуації танкера закінчили до кінця березня (чого не сталося). Дацюк розповіла, що від початку червня норма концентрації нафтопродуктів в морі була перевищена удвічі, а згодом у три з половиною рази.

"До сьогоднішнього дня судно повинно було бути вже евакуйовано. Кінець березня - це був той період, коли можна було без особливих ускладнень провести роботи. На жаль, цього не сталося ... І від початку червня фіксувалися факти перевищення допустимої концентрації в 2 рази, в 3,5 раза", - прокоментувала вона.

Екологиня закликала громадян утриматися від купання на пляжі, де затонув танкер. Місце наразі огороджено спеціальними стрічками.

Нагадаємо, 21 червня біля одеського узбережжя із затонулого танкера "Делфі" стався витік палива. Пляма розливу досягла немаленьких розмірів, і поширилася в бік пляжу з відпочивальниками.  

Як повідомлялося, танкер потрапив у кораблетрощу під час сильного осіннього шторму наприкінці листопада минулого року. Хвилями його прибило до берега, де він зачепився за хвилеріз та частково затонув. Власника зобов'язали прибрати "Делфі" до 31 березня або ж заплатити портовикам, щоб ці роботи виконали вони. Поки судновласник зволікає, а тому судно пролежить у морі щонайменше до кінця літа. На час курортного сезону його охоронятимуть. 

Із напівзатонулого танкера "Делфі" паливо витекло на одеське узбережжя

Із напівзатонулого танкера "Делфі" паливо витекло на одеське узбережжя

Повʼязані теми:

Наступна публікація