Пляж як путівка до лікаря. Як себе захистити, купаючись у водоймах українських міст Партнерський Матеріал

Пляж як путівка до лікаря. Як себе захистити, купаючись у водоймах українських міст

Фото: pixabay.com

Звичайний похід на пляж може відправити вас прямісінько на лікарняне ліжко.

Літо нині в самому розпалі, купальний сезон вже давно розпочався, час відпусток вже розписано і у всіх переважає валізовий настрій. Та чи пам'ятаємо ми про правила, яких слід дотримуватися під час вибору місця для купання?

На жаль, зараз можна знайти величезну кількість закинутих пляжів, недоглянутих берегів навіть на популярних українських курортах. І якість води, що залишає бажати кращого, зовсім не сприяє зміцненню здоров'я, а навпаки несе в собі загрозу.

І екологи, і медики в один голос заявляють, що багато українських пляжів просто не пристосовані для відпочинку, надто – деякі з них варто обходити стороною.

Так, на початку червня Центр громадського здоров'я МОЗ опублікував інтерактивну мапу із понад 80 найбрудніших пляжів України. І ця інформація постійно оновлюється. Якість води в межах цих пляжів і рекреаційних зон не відповідає стандарту на мікробне забруднення за індексом ЛКП (лактопозитивні кишкові палички).

Проте, якщо підійти до вибору місця для купання з усією серйозністю, вивчити офіційно відкриті пляжі з постійним контролем води, то можна купатися без ризику для свого здоров'я.

Але як вибрати водойму для літнього купання? Чи є табличка про дозвіл купатися гарантією безпеки? Як не потрапити після водних процедур на лікарняне ліжко?

У цьому матеріалі ми розповімо, яку хворобу або заразу можна підхопити, купаючись в невідповідних нормі місцях і про що варто пам'ятати під час вибору місця для відпочинку.

Прихована загроза

Екологічна ситуація і спекотна погода перетворюють воду в річках та озерах на отруту, і така ситуація щороку погіршується. Проблемні пляжі в столиці позначають жовтими прапорами, однак відпочивальники на ці знаки не надто зважають.

Причиною того, що вода цвіте, екологи називають людську діяльність. Фосфати – основна дієва речовина недорогих хімічних засобів, вони пригнічують імунну систему, викликають алергії, а у разі постійного накопичення можуть уражати мозок, нирки, печінку та легені. Разом зі стічними водами фосфати потрапляють до річок і створюють нову загрозу. Синьо-зелені водорості є скрізь, це насправді 90% усього живого на планеті, однак за нормальних умов вони майже невидимі.

Але коли вода прогрівається, а кількість фосфатів досягає критичного рівня, починається те, що в народі називається цвітінням води – водорості починають активно розмножуватися, накопичуватися, а потім гнити. При цьому вони дуже погано пахнуть і стають сприятливим середовищем для розмноження різних хвороб.

Як пояснив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко у коментарі ТСН.ua, Київ на тлі інших великих міст наразі має більш-менш чисту воду для купання. Насамперед це стосується деснянської та дніпровської води.

Але варто трохи від'їхати від Києва, і про себе уже дають знати промислові відходи, які скидаються у воду. Так, у водоймах, які розташовані за Дніпром чи Запоріжжям, як пояснює Борейко, взагалі не можна купатися, бо там через діяльність підприємств вода вважається мертвою.

За рейтингом забрудненості водоймищ на першому місці перебувають озера та струмки з водостоєм. Саме там на нас чатує найбільша небезпека. Далі йдуть великі річки, на третій сходинці – гірські річки і, найбільш безпечна вода, за словами еколога, у морі.

Тож добре подумайте, перш ніж викупатися в "тераріумі", що кишить різними бактеріями, вірусами та хворобами. Ось коротенький список того, що можна підхопити у воді і декілька порад, як правильно обрати пляж.

Всупереч остаточним висновкам фахівців відпочивальники вже відкрили пляжний сезон

Всупереч остаточним висновкам фахівців відпочивальники вже відкрили пляжний сезон

Небезпека №1. Загроза інфекційних захворювань

У кожної водойми є своя пропускна здатність, тобто гранична кількість людей, за якої вода оновлюється і може залишатися чистою. У кожного озера ця норма різна, але, як правило, якщо це невеликий житловий район або селище з усього одним місцем для купання, всі масово йтимуть саме туди.

Чим більше людей, тим більша можливість підхопити якусь гидоту в воді. Через те, що вода не встигає оновлюватися, в ній починається загнивання і розмноження бактерій, що може викликати у нас різні інфекційні захворювання, зокрема кишкові інфекцій.

Найгірше, що може статися у цій ситуації, –  це черевний тиф. Саме по собі таке захворювання не проходить і варто звертатися до лікарів. Особливому ризику піддаються діти, оскільки вони купаються біля берега, а там взагалі немає жодної течії.

Тобто, якщо ви бачите, що біля берегів вода каламутна, це означає, що вона не встигає оновлюватися, і цю водойму варто обходити стороною. Але якщо дуже хочеться скупатися, намагайтеся робити це рано-вранці, бо якраз за ніч вода встигла трохи оновитися.

Ще одна інфекційна небезпека, яка може спіткати у забруднених водоймах, це – цистит. Більш конкретно ця проблема стосується жінок у зв'язку із фізіологічними особливостями  організму.

http://uronefron.com.ua

Цистит виникає внаслідок розвитку інфекційного запального процесу в сечовивідних шляхах, це може трапитись, якщо купатися безпосередньо у водоймі, що сама по собі забруднена.  А також може виникнути внаслідок переохолодження, що призводить до зниження імунітету і, як наслідок, приєднання інфекції та розвитку циститу.  

Лікар розповів про причини виникнення циститу та як його лікувати

Лікар розповів про причини виникнення циститу та як його лікувати

Тож пам'ятайте, що не варто купатися у воді, де температура нижче 18 градусів. Цистит, якщо з'явився одного разу, переслідуватиме все життя. Потім варто лише помочити ноги в прохолодній воді чи секунду посидіти на холодній брівці – і цього вистачить для рецидиву.  Щоб максимально унеможливити розвиток циститу, слід дотримуватись простих правил профілактики:

-          не переохолоджуватись під час купання у водоймах;

-          дотримуватися щоденної інтимної гігієни;

-          не стримувати позиви до сечовипускання.

Також для запобігання рецидивів  варто проходити курс із вживанням комплексних фітопрепаратів, що використовуються  для лікування і профілактики захворювань сечовидільної системи.

 

Літня спека змусила українців купатися на небезпечних пляжах

Літня спека змусила українців купатися на небезпечних пляжах

 

Небезпека №2. Опіки та фотодерматоз

Тут одразу декілька небезпек, пов'язаних із температурою води. Вона не повинна бути занадто високою і занадто низькою. Якщо температура води перевищує 28 градусів, вона перегрівається, втрачає кисень і дуже швидко загниває. Внаслідок цього починається цвітіння, з'являються синьо-зелені водорості, які можуть обпекти нас.

Також за високої температури і наявності таких водоростей починається гниття, виділяються токсичні речовини, які підсилюють дію ультрафіолету. У людей з підвищеною чутливістю до сонячного світла може початися фотодерматоз.

Тож, намагайтеся купатися в першій половині дня, коли вода ще не нагрілася і не почалися всі ці процеси. Але при цьому пам'ятайте, що прохолодна вода (нижче 18 градусів) теж небезпечна.

Загроза №3. Шкірні захворювання

На пляжі легко підхопити грибок та іншу заразу. Все це пов'язано з тим, що пісок кишить усілякою нечистю, якщо його не перевіряють і не чистять. Всі ми любимо, прибігши на пляж, одразу роззутися і теплим пісочком бігти до води. Але саме тут і чатує небезпека.

Часто на пляж люди приходять з тваринами, а саме вони є розповсюдниками паразитарних черв'яків. Вони є навіть у багатьох людей, просто не всі про це здогадуються.

Але є хороша новина: на офіційних пляжах пісок перевіряють. Якщо проблему виявляють, пісок замінюють свіжим. В офіційних місцях для купання також перевіряють дно. Спеціальна група водолазів перевіряє все коріння, наявність битого скла і всілякого сміття.

Щоб максимально убезпечити себе, ви повинні звертати увагу на стан піску. Якщо він бруднуватий, сірий, це означає, що він торішній. І бажано пляжем переміщатися в сланцях, головне не босоніж.

Також варто пам'ятати, що дерев'яні шезлонги – це пряма путівка до дерматолога, оскільки саме до дерева чіпляється величезна кількість бактерій. Тому, якщо є можливість обирати між дерев'яним і пластиковим, перевагу варто віддати останньому.

 

На Чорноморському узбережжі вже відкрили пляжний сезон

На Чорноморському узбережжі вже відкрили пляжний сезон

 

Небезпека №4. Короста

Якщо ви бачите озеро, біля якого поруч розташований сільськогосподарський комплекс або ферма, або якщо ви бачите біля водойми сліди копит чи качечок в озері, вам не варто лізти в цю воду. Ніколи.

Наприклад, глисти, які є у птахів, викликають свербіж, всілякі почервоніння, підвищення температури, червоні виразки тощо. Водночас велика рогата худоба, крім кишкових інфекцій, може також переносити коростяного кліща.

Небезпека №5. Отруєння важкими металами і менінгіт

Дуже часто в селах або невеликих містечках у ставки та озера підключаються каналізації з приватного сектору, і про це ніхто не підозрює.

З каналізації в водойми потрапляють ентеровіруси – віруси, які стають причиною виникнення менінгіту, захворювань дихальних шляхів, пневмонії або лихоманки. Цей список можна продовжувати до нескінченності.

Це ж стосується ресторанів і кафе, які розташовані біля води. Якщо хочете скупатися в такій водоймі, потрібно бути на 100% впевненим, що жоден заклад чи приватний сектор не використовують її як каналізацію і не зливають туди фекалії.

Також слід уникати водойм, поблизу яких розташовані автомийки. Оскільки все різноманіття хімічних засобів, що використовуються там, швидше за все потрапляє саме в воду.

Небезпека №6. Лептоспіроз

Лептоспіроз – хвороба, яку розносять щури, вона проникає через найменшу подряпину на шкірі людини. У 40% випадків ця хвороба смертельна, вилікувати її вкрай складно. Якщо у водоймі знайшли вірус лептоспірозу, пляж закривається на рік.

Щоб уникнути цього, потрібно знати основний наслідок діяльності вірусу лептоспірозу в воді – це лептоспіри. Вони водяться біля берега в водоймах з водостоєм. У проточній воді шансів зустріти лептоспіроз практично немає.

Щоб визначити, чи проточна вода – вам допоможе паперовий кораблик або листок з дерева. Все, що потрібно, – покласти його на воду. Якщо в радіусі трьох метрів він не рухається – це може бути водостій, а якщо пливе – значить вода проточна.

 

Багамський пісок і рятівники майже як з Малібу. Кличко проінспектував оновлені київські пляжі

Багамський пісок і рятівники майже як з Малібу. Кличко проінспектував оновлені київські пляжі

 

Як усе виправити

Крім того, що ЦОЗ постійно перевіряє стан пляжі і води в місцях для купання, варто також покладатися на здоровий глузд. Якщо взяти до уваги всі наведені вище поради, ризик підхопити якесь захворювання досить сильно зменшиться. У разі чого – не варто затягувати, а ліпше звернутися до лікаря.

Насправді відпочинок на українських курортах і пляжах міг би бути набагато безпечнішим. Для цього, як пояснює Борейко, варто зробити лише кілька кроків. Але саме від цього залежить, наскільки здоровим буде наше купання в водоймах.

Найперше, що варто зробити, – заборонити автомобілям в'їзд на пляж. Це повинна бути повністю ізольована зона.

Друге – на всіх пляжах, перевірених ЦОЗ, повинна бути санітарна зона і туалети, щоб людям не доводилося бігати в кущі або випорожнюватися в воду.

 

Фото: ТСН.ua

 

Третє – на всіх пляжах і зонах відпочинку повинні бути встановлені урни, щоб сміття не потрапляло в воду і місце відпочинку не перетворювалося на розплідник бактерій.

Четверте – на пляжах не повинно бути ресторанів, кафе, а надто - дебаркадерів, оскільки вони часто зливають всі виробничі відходи саме в воду.

І нарешті – усі пляжі повинні бути зеленими. Мається на увазі, що поряд повинні рости дерева, оскільки вони очищують не тільки повітря, а й воду.

Повʼязані теми:

Наступна публікація