Почався Великий піст: яких правил слід дотримуватися протягом півтора місяця

Почався Великий піст: яких правил слід дотримуватися протягом півтора місяця

Фото: УНІАН

Піст завершиться 16 квітня одним з найголовніших християнським святом - Великоднем. 

Сьогодні, 27 лютого, почався Великий піст, який триватиме протягом 48 днів.

Він завершиться 16 квітня одним з найголовніших християнським святом – Великоднем, йдеться у сюжеті "Сніданок з 1+1".

У ці дні віряни стараються втриматися від поганих думок, роблять більше хороших вчинків та моляться. Також дотримуються посту в їжі, повністю відмовляючись від продуктів тваринного походження: м'яса, яєць та молочки. Окрім того, взагалі не не їдять у перший понеділок посту, тобто сьогодні.

На Благовіщення, Лазерову суботу та Вербну неділю, які цього року припадають на 7, 8 і 9 квітня - дозволяється їсти ікру риби, власне рибу, і навіть випити трохи натурального червоного вина без спирту.

Не дотримуватися посту можна людям, які хворіють, дітям до 7 років, підліткам, вагітним жінкам і матерям, які годують. Менш жорсткий піст дозволений літнім людям, студентам і тим, хто зважився тримати піст вперше.

Важливо пам'ятати, що піст – не дієта. Для християн Великий Піст – перевірка на істинність віри.

Правила Великого посту: 48 днів очищення

Правила Великого посту: 48 днів очищення

Нагадаємо, останній тиждень перед Великим постом українці відзначали випіканням млинців, однак етнографи кажуть, що це не властива нашій країні традиція. Масляну в Україну принесла радянська влада передусім як масові гуляння пролетаріату на честь зустрічі зими з весною, тому й було заведено пекти млинці – своєрідний символ сонця.

Українці ж здавна цілий тиждень перед Великим постом готували вареники, передусім із сиром і сметаною, бо вже з понеділка від цих продуктів відмовлялися. Колодій же – розвага для заміжніх жінок. Неодруженим парубкам вони пов'язували так звані "колодки" як докір за те, що ті досі без пари. 

Традицію випікання млинців в Україну принесла радянська влада

Традицію випікання млинців в Україну принесла радянська влада

Повʼязані теми:

Наступна публікація