Погрожували, залякували, вимагали гроші: у столиці викрили колекторську контору

Погрожували, залякували, вимагали гроші: у столиці викрили колекторську контору

30 фігурантам справи загрожує до 12 років за ґратами.

Нескіченні дзвінки, зокрема посеред ночі, залякування та відфотошоплені порнографічні знімки з погрозою розіслати їх родичам та друзям. Такими методами діяла колекторська фірма у столиці. Ділки не гребували нічим. Урешті, почали надзвонювати працівнику поліції в Рівному і вимагати гроші, яких він не позичав.

Про те, чим закінчилася діяльність цієї контори та як можна боротися з колекторами — 16 лютого йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Поліцейські гучно прорвалися у зачинений із середини офіс колекторської фірми, з якої, за попередніми підрахунками копів, здійснили понад 360 тисяч погроз. Тиснули психологічно, надзвонювали родичам та знайомим своїх жертв, а ще погрожували опублікувати порнографічні фото. 

"Зловмисники за допомогою фоторедакторів створювали порнографічний контент із зображенням боржників, погрожували розповсюдити такі матеріали та вчинити фізичну розправу", — зазначає старша інспекторка Департаменту кіберполіції Нацполіції України Анна Селезньова.

Таку телефонну розмову з колекторською фірмою записав підполковник поліції Рівного Антон Крук.

"Основний акцент був на тому, що вам потрібно сплатити. Різні суми. Спочатку було це 30 тисяч, потім було 12 тисяч, потім — 6. Основним завданням було спонукати мене здійснити будь-який платіж", — говорить чоловік.

І це тоді як, каже, що жодної позики — ані в колекторів, ані в установи, на яку вони начебто працювали — не брав. Перші дзвінки копу почалися ще восени. Спершу намагався розмовляти толерантно та коли зателефонували до його керівництва і навіть людей, яких знає лише заочно – взявся збирати докази щодо вимагання. 

"Було навіть таке, що мені подзвонив один із сільських голів. Йому говорили, що він є поручителем, тобто людина, яку я не знаю", — продовжує Крук. 
 
Не зупинили колекторів навіть те, що чоловік представився працівником поліції, а за погрози копам є кримінальна відповідальність. Тож Антон узяв довідку про відсутність боргів і офіційно звернувся у колекторську компанію, аби відповіли звідки у них його персональні дані. 

Слід зазначити, що персональні дані насамперед можуть зливати колишні працівники банків.
 
Після цього самі колектори дзвонити перестали та налаштували так званого бота.

"Здійснювалися дзвінки з невідомого номера. Після 8 годин кожних 5 хвилин", — говорить чоловік.
 
Поки Антон збирав свої докази, на вимагачів вийшли працівники кіберполіції. Кажуть, зламати людину — основна мета колекторів.

"Натиснути психологічно на людину, щоб людина повернула навіть ті кошти, яких не брала", — зазначає заступник керівника Рівненського районного управління поліції Іван Теліга.

Новини України: якими методами столична колекторська фірма залякувала людей

Новини України: якими методами столична колекторська фірма залякувала людей

Лише у Рівному щодня до поліції звертаються люди, на яких тиснуть колекторські контори. За рік таких повідомлень сотні. 

За словами Теліги, довести вину колекторів дуже важко, через те, що це телефонні дзвінки, коли сьогодні телефонують з одного номеру, а завтра — з іншого.

"Потрібно припиняти протиправну діяльність таких організацій, фіксувати, збирати доказову базу, звертатись у правохоронні органи", — радить Крук.
 
Скрини дзвінків і запис погроз допоможуть довести вину колекторів. 30- фігурантам, яких викрили в цій конторі загрожує до 12 років за ґратами. Бо навіть якщо людина має борг, погрожувати, залякувати, вимагати гроші та тиснути на неї – незаконно. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація