Похолодання в Україні: що радять медики, аби вберегти здоров’я під час стресових перепадів температур

Похолодання в Україні: що радять медики, аби вберегти здоров’я під час стресових перепадів температур

Фото: УНІАН

Лікарі рекомендують переглянути свій зимовий раціон та купити зволожувач повітря.

Перепади температури впливають на стан серцево-судинної системи, тому що змінюється атмосферний тиск, а від цього залежить і стан судин людини, і внаслідок цього стан здоров’я всієї серцево-судинної системи. Про це ТСН розповіла лікарка-кардіологиня Олена Ходаківська.

В результаті різкого похолодання може підвищуватись артеріальний тиск, що викликаний різким спазмом судин. Особливо перепади температури відчувають люди з гіпертонічною хворобою, люди з ішемічною хворобою серця.

"Варто вчасно відвідувати свого лікаря та приймати призначене лікування. Від того, наскільки людина відповідальна, наскільки вона приймає призначене лікування, залежатиме і її майбутнє. Тому що, навіть якщо настане гіпертенсивний криз, він може протікати м’якше і можна буде його зняти звичними препаратами для швидкої допомоги", - зазначила лікарка.

Кардіологиня наголошує: для людей, які схильні до підвищеного тиску, що тиск тримається на нормальному рівні за рахунок пігулок, які були вжиті напередодні. Якщо людина пропустить на ранок приймання препаратів, бо вранці був нормальний тиск, то на вечір тиск в неї вже може підвищитись.

Медик рекомендує переглянути свій зимовий раціон та купити зволожувач повітря, аби вберегти своє серце.

"Взимку всі звикли заміняти свіжі овочі соліннями. Але потрібно обмежити вживання солі і продуктів з підвищеним її вмістом. Загалом за добу можна вжити неповну чайну ложку солі. Замінити соління на сезонні овочі – морква, буряк, селера. Бажано знизити вживання солінь практично до нуля. Також обмежити вживання жирних і смажених страв. Потрібно зволожувати повітря в кімнаті, оскільки взимку воно більш сухе через обігрівачі. Сухе повітря здатне негативно впливати на дихальну та серцево-судинну системи. Знижується імунітет, і можуть бути інфекційні захворювання", - рекомендує лікарка.

Також фахівчиня закликає не займатись самолікуванням під час підвищення тиску і одразу звертатись до фахівця.

"Треба займатись профілактикою: контролювати рівень холестерину, краще всього навіть не просто рівень холестерину, а робити ліпідограму. Людям з підвищеним холестерином варто приймати препарати для його зниження, оскільки холестерин негативно впливає на еластичність судин та сприяє виникненню атеросклеротичних бляшок", - закликає Ходаківська.

Нагадаємо, протягом найближчих днів в Україні та Києві зокрема очікуються суттєве погіршення погодних умов – мороз, сильний сніг та ожеледь.

До України нарешті суне зима: синоптики попереджають про рясні опади

До України нарешті суне зима: синоптики попереджають про рясні опади

Повʼязані теми:

Наступна публікація