Показують, як робити манікюр та ремонтувати авто: випускники з Луганської області отримують перші навички професій

Показують, як робити манікюр та ремонтувати авто: випускники з Луганської області отримують перші навички професій

Фото: ТСН.ua

На Луганщині реалізовують проєкт "Перша професія", головна ідея якого - навчити дітей працювати руками.

Останній дзвоник у спецшколах на Луганщині. Там від цього року реалізовують освітній проєкт, який дозволяє дітям здобути перші навички професії. Діти зі шкіл, які під час війни активно обстрілювалися, можуть навчитися перукарської чи автослюсарської справи, робити манікюр чи ремонтувати взуття. 

Про це 27 травня йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Луганщина, санаторна школа міста Новоайдар. Без лінійки, але з урочистостями для інших класів. Ця школа так схожа на інші навчальні заклади по всій Україні. Діти тут з усієї Луганської області, тут їх лікують, тут вони й живуть. І в школі переживали активні бойові дії

"Все це було поруч, вікна ми міняли, але ми продовжували діток навчати та оздоровлювати", - каже заступниця директора з навчально-виховної роботи санаторної школи м. Новоайдар Надія Солодуха. 

Війна привчила дітей – планувати в майбутнє обережно, випускники зайвий раз не мріють. Щоби дітям стало легше зрозуміти, чим вони хочуть займатися, в школі відкрили професійні гуртки – це проєкт "Перша професія". Головна ідея в тому, аби навчити дітей працювати руками і робити те, що їм точно знадобиться у житті. 

Новини України: як випускники з Луганської області зможуть отримати перші навички професії

Новини України: як випускники з Луганської області зможуть отримати перші навички професії

Це навчальний перукарський салон. Діти стрижуть одне одного. У сусідньому класі працюють зі шкірою. Олексій хоче навчити хлопчиків, а до нього ходять саме вони, як ремонтувати взуття. 

"До інструменту привчити, до ножа, молотка, щоб хоч щось вони вміли робити", - каже Олексій. 

А це вже санаторна школа в місті Щастя. Тут до останнього дзвоника поки що лише готуються. Професійні гуртки відкрили й тут. 

"Всеукраїнський проєкт "Перша професія" дав змогу нашим дітям навчатися. Дівчата манікюру, а хлопці автослюсарської справи", - каже директорка Санаторної школи м. Щастя Олена Горбенко. 

У спеціально обладнаному кабінеті дозволяють крутити деталі та вчать розуміти, як же їздять автомобілі. Викладача для хлопців знайшли в технікумі. 

"У когось буде свій автомобіль. Хтось, як Микита, планує присвятити цьому своє життя. Я ж хочу, щоб у них була зацікавленість", - каже викладач. 

Зацікавити дітей непросто – школа поруч із передовою. Діти забороняють собі планувати. 

У клас до Олени Юріївни приходять лише дівчата. 4 манікюрних столи зайняті ученицями. Сьогодні в дівчат особливо багато роботи – завтра ж останній дзвоник, хочуть гарні нігті.

Катруся вже знайшла клієнтів і сподівається, що у неї все вийде. 

"Я намагатимусь влітку цим заробляти", - каже Катерина. 

Нагадаємо, в Україні пролунали останні дзвоники

Повʼязані теми:

Наступна публікація