Покінчити з усім радянським: Верховна Рада скасувала закон про стройовий статут

Покінчити з усім радянським: Верховна Рада скасувала закон про стройовий статут

Фото: tsn.ua

Він діятиме до березня.

Покінчити з усім радянським: черга дійшла і до військових статутів. Верховна Рада скасувала закон про стройовий статут. Та оскільки новий документ ще не представили, попередній діятиме до березня цього року як наказ Міністерства оборони.

Яким буде новий статус поки що невідомо, тож у 101-шій окремій бригаді охорони Генштабу, де побували журналісти ТСН, військові традиційно крокують на ранкове шикування, йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

Полковник запасу, колишній командувач Аеромобільних військ України Іван Якубець стройовий статут називає абеткою військовослужбовця. Каже, вона не для парадів, як заведено вважати. Її мета навчити співіснувати та працювати злагоджено в команді.

"Без неї керувати військовими неможливо. Без стройового статуту нічого не буде. Буде безладне військо, буде анархія", - впевнений Якубець.

Новий закон про стройовий статут має відповідати стандартам НАТО, а весь радянський пережиток звідти планують прибрати.

Кінець радянським пережиткам: Верховна Рада скасувала закон про стройовий статут

Кінець радянським пережиткам: Верховна Рада скасувала закон про стройовий статут

"У нас за військову дисципліну зараз в Збройних силах відповідають командири всіх ланок, від командира відділення і до начальників найвищого рівня. Коли відповідають всі, то значить, що ніхто не відповідає конкретно. Ми відійшли від цього підходу, ми розподілили відповідальність за будь-яку сторону військового життя суто до займаної посади і відповідного щаблю військового управління", - каже Михайло Забродський, перший заступник голови комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки. 

Коли визначаться зі змінами до стройового, у Верховній Раді планують переписати ще внутрішній, гарнізонний та дисциплінарний статути.

Кореспонденти ТСН Маріам Оганнисян та Олександр Шиян.

Повʼязані теми:

Наступна публікація