Покладаємося на їхню добру волю. Петренко нагадав, що уряд не може звільнити членів НАЗК

Покладаємося на їхню добру волю. Петренко нагадав, що уряд не може звільнити членів НАЗК

Фото: Право на владу

Очільник Мін'юсту закликав охочих подати е-декларацію робити  фото невдалих спроб.

Уряд не має права звільняти керівництво НАЗК.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко після засідання уряду, пише "Українська правда".

"Відповідно до закону уряд не має повноважень звільняти цих осіб (членів НАЗК – прим.ред.), тому покладаємося на їхню добру волю", - наголосив він.

Окрім цього, очільник Мін'юсту запропонував людям, яким не вдається надіслати е-декларації, здійснювати фотофіксацію спроби.

Раніше він також пообіцяв, що, якщо Корчак та інші члени відомства самі не підуть у відставку, то до Верховної Ради внесуть відповідні зміни до закону.

Зазначимо, згідно з законом про запобігання корупції, НАЗК є незалежним органом, який є підконтрольний Верховній Раді та підзвітний Кабміну, який призначає членів НАЗК на посаду на чотири роки за результатами конкурсу.

Як відомо, члена НАЗК можна звільнити в разі призначення чи обрання на іншу посаду, досягнення 65 років; неможливості виконувати повноваження через стан здоров'я; набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього; припинення ним громадянства України або виїзду на постійне проживання за межі України; подання заяви про звільнення з посади за власним бажанням; відмови від прийняття присяги державного службовця; смерті, а також набрання законної сили рішення суду, яким встановлено систематичне порушення вимог цього Закону, якщо відповідні порушення не містять ознак злочину.

Нагадаємо, 27 березня Президент України Петро Порошенко підписав зміни закону про електронне декларування. Згідно з новими правками, представники громадських об'єднань зобов'язані подавати звітність про свої доходи, натомість військовослужбовці від такої необхідності мають звільнятись.

Напередодні дедлайну 1 квітня, коли мають бути зареєстровані всі електронні декларації посадовців, система снову дала збій.  Під час засідання КМУ премєр-міністр Володимир Гройсман закликав главу НАЗК Наталію Корчак та інших членів Агентства звільнитися сьогодні ж, 29 березня.

Своєю чергою Корчак заявила, що не збирається йти у відставку, натомість запитала в прем'єра, чи "за його каденцію, за 1 рік роботи в органі, який уже налагоджений, має приміщення, якість нашого українського життя людей змінилася?"

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація