Перейти до змісту
Покроковий рецепт приготування пирога з картоплею та гречкою – спецпроєкт "Жахливо смачно"
ТСН.ua
  • Кількість коментарів 1
  • Кількість переглядів 6663

Випічка легка у приготуванні, ситна та смачна.

Кулінарний спецпроєкт ТСН "Жахливо смачно" продовжується на Галичині, де готують дуже особливу страву, яка претендує на спадщину ЮНЕСКО. Дослідниця місцевої кухні "пані Стефа" повідала нам унікальний рецепт яворівського пирога. 

Про це йдеться в сюжеті ТСН 19:30.

Яворівський пиріг — дуже знакова страва, яку готують не тільки на Яворівщині, а й багато де в Галичині. Адже це найдемократичніший пиріг, який печуть господині кілька разів на місяць.

Експерти та місцева влада ініціювали внесення свого пирога до культурної спадщини ЮНЕСКО. Засідати комісія буде вже цього місяця. Так, уже у переліку вірменський лаваш і турецька кава, неаполітанська піца і бельгійське пиво, японська й мексиканська національні кухні. І навіть середземноморська дієта разом із рибою, оливками та червоним вином.

Поляки подавали якийсь свій пиріг теж на спадщину ЮНЕСКО. Цей пиріг у їхній кухні називається белградський, або кашак. Ті ж самі картопля і гречка. Комісія, яка ухвалювала рішення, опираючись на те, що це яворівський пиріг, їм відмовила
розповідає "пані Стефа".

Приготування

Секретом смачного пирога ділиться Маріана, відома в Мережі як "пані Стефа", майстриня кулінарних загадок.

Приготування тіста

Для початку потрібно звичайне дріжжове тісто, яке має добре підрости. Шар тіста не повинен бути грубим, але достатнім, щоб тримати досить важку начинку.

Олію треба так добре увім'яти в тісто. Дасть смак
пояснює майстриня.

Дріжджі ("мокрі") посипати ложкою цукру, дати розійтися. Якщо дріжджі сухі, то слід всипати в муку, перемішати.

З муки, молока (води), дріжджів, дрібки солі, цукру та одного жовтка замісити некруте тісто, додати олію або розтоплене масло, вимісити, щоб ввібрало жир.

Тісто має добре відставати від рук, але не потрібно робити його дуже тугим. Покласти в миску, накрити рушничком, поставити в тепле місце, щоб підросло.

Приготування начинки

Начинка на яворівський пиріг – це гречка з картоплею, присмачена шкварками з цибулею. Для початку треба перебрати гречку, це давня галицька традиція. Далі відварити крупу, як зазвичай.

Після цього слід зварити картоплю і вим’яти в пюре. Охолоджену начинку змішуємо і додаємо шкварки з цибулькою, сіль і перець.

Тепер із половини тіста потрібно розкачати круглий, але не дуже тонкий корж, на середину якого кладемо половину начинки. Краї тіста підібрати “мішечком”, заліпити, і перевернути в змащену форму заліпленими краями вниз.

Верх пирога поколоти виделкою, змастити жовтком, посипати грубою сіллю, кмином. Так само робимо з другою половиною тіста і начинки.

Запікаємо при 200-210 градусах, до години часу. Тісто має вирости, спектися і гарно підрум’янитися. Пиріг подають із борщем, холодцем чи просто зі сметаною. Їсти його можна і гарячим, і холодним.

Рецепт пирога

Журналістці ТСН пиріг дуже сподобався. Каже, що на смак він, як бабусин.

Це дійсно дуже смачно. Такий, знаєте, бабусин пиріг. Смак гречки відчуваєш найбільше. Ідеальний варіант вихідного дня. І для того, аби з ним сходити в гості. От я була б рада, якби до мене з таким гості пришли
зазначила журналістка.

Під час приготування "пані Стефа" розповіла місцеву легенду. За переказами, монарх Речі Посполитої, до складу якої входила Галичина, Ян Собеський після переможної битви під Віднем в 1683 році на застіллі в Австрії вперше спробував страви з картоплі. Йому так сподобалося, що він негайно вислав додому цілий мішок бульби.

Але історики, каже жінка, легенду забракували. За їхніми словами, картопля з'явилася там куди пізніше.

Висновок дієтологині

Дієтологиня Ольга Безугла історичною стравою радить не захоплюватися, адже вона містить і картоплю, і гречку, й муку. А тому однією порцією пирога перекриваємо увесь свій раціон на день.

Аж 1 400 ккал в одній порції.І перебір у вуглеводах. Я б радила невеличкий шматочок, якщо ви така фізично активна людина і спалите ці калорії. Але доповнити порцією салату.
зауважила Ольга Безугла.

Залиште свій коментар