Поліція закрила справу загиблого активіста з Харківщини – правозахисники не вірять офіційній версії смерті

Поліція закрила справу загиблого активіста з Харківщини – правозахисники не вірять офіційній версії смерті

Фото: facebook.com/Микола Бичко

Ключові докази у справі було втрачено назавжди.

28 грудня поліція закрила провадження про вбивство екологічного активіста із селища Есхар Харківської області Миколи Бичка, якого знайшли повішеним 5 червня у Чугуєві.

Про це повідомила голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик у Facebook.

За її словами, у поліції вирішили, що хлопець скоїв самогубство, хоча низка фактів, за її словами, свідчить, що це було вбивство, пов'язане із громадською діяльністю Миколи.

Так, Бичко періодично стежив за ситуацією навколо очисних споруд. "У систему, призначену для зберігання побутових нечистот, уже понад рік зливали промислові відходи. Як і решта місцевих, Микола був певен — це забруднює повітря та річку Уди, яка впадає в Сіверський Донець", - зазначає Печончик.

За її словами, хлопець знімав на телефон усе, що відбувалося біля очисних споруд. Потім їхав до джерела, набирав воду й дорогою через ліс повертався назад.

"4 червня цього року після однієї з таких поїздок Микола не повернувся, а наступного дня його знайшли повішеним у лісі — за два кілометри від очисних споруд. Поряд із тілом стояв велосипед і пляшка з водою", - розповіла вона.

Крім того, за словами Печончик, слідчі із Чугуївського райвідділу поліції не вжили необхідних дій для розслідування вбивства Бичка.

"За словами адвоката Романа Лихачова, протягом першого місяця не було проведено практично ніяких слідчих дій, втрачено важливі докази, документи на проведення експертиз близько місяця не відправляли, а процесуальне керівництво за розслідуванням йшло формально", - йдеться у повідомленні.

Друзі і колеги розповіли про останні дні життя активіста, якого знайшли повішеним на Харківщині

Друзі і колеги розповіли про останні дні життя активіста, якого знайшли повішеним на Харківщині

Серед іншого під час слідчо-оперативних дій правоохоронці навіть не зняли мотузку з дерева, на якій знайшли повішеного хлопця, вони відрізали від неї лише шматок, а основний доказ — верхню частину мотузки — де могли бути потожирові та інші сліди рук убивць, залишили.

"Потім мотузка зникла. Кору дерева, на якому знайшли повішеного хлопця, намагалися підпалити невідомі", - зазначила Печончик.

За її словами, прокуратура Харківської області визнала порушення Кримінального процесуального кодексу слідчими під час огляду місця події і заявила про притягнення винних до дисциплінарної відповідальності. Втім, ключові докази було втрачено назавжди.

Крім того, комп'ютер хлопця вилучили без ухвали суду, хоча спочатку адвокат Лихачов наполягав на тому, щоб зробили копію, аби в поліції не могли додати "потрібну" інформацію суїцидального характеру.

"Викликає питання і спосіб повішення: поставити пеньок, з якого нібито повісився Микола, одній людині неможливо, сліди кочення його були відсутні. Зламаний ніс нібито при повішенні теж викликає питання - саме так Миколу могли оглушити, щоб потім повісити", - зазначає Печончик.

Пізніше адвоката, який критикував слідство, було усунуто від справи, йому погрожували невідомі.

Обурені мешканці почали проводити регулярні мітинги в центрі Есхара та вимагати публічних звітів від Чугуївського райвідділу поліції щодо процесу розслідування.

При цьому невідомі намагалися блокувати поширення інформації, яка стосувалася справи Бичка. Так, у групі селища Есхар у соцмережах зникали дописи про збори мешканців селища, і як наслідок, все менше людей про них знало і приходило вимагати розслідування.

Печончик зазначила, що на початку наступного року на Харківщину має поїхати Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, яка займається проблемою нападів на громадських активістів і, зокрема, буде вивчати справу Бичка.

7 фактів, які свідчать, що повішення активіста Миколи Бичка не було самогубством. Вчора поліція закрила справу про...

Опубліковано Tetiana Pechonchyk Субота, 29 грудня 2018 р.

Нагадаємо, 6 листопада у Верховній Раді України ухвалили рішення про створення тимчасової слідчої комісії для розслідування нападів на активістів. Це сталось після смерті Катерини Гандзюк, на яку скоїли напад і облили кислотою влітку.

Тимчасова слідча комісія народних депутатів, створена для розслідування нападів на активістів, обрала міста та область, про які звітуватиме парламенту. Активісти і адвокат Гандзюк бойкотують засідання комісії.

Випробування справою Гандзюк: які наслідки для України матиме кислотна атака на активістку

Випробування справою Гандзюк: які наслідки для України матиме кислотна атака на активістку

Повʼязані теми:

Наступна публікація