Поліції дозволили терміново втручатись у домашнє насильство: що це значить

Поліції дозволили терміново втручатись у домашнє насильство: що це значить

Фото: pixabay.com

Кривдника тепер можуть виселити з власної квартири.

11 вересня набрав чинності наказ МВС України щодо термінових заборонних приписів у ситуаціях домашнього насильства.

Відтепер правоохоронці зможуть відразу подбати про безпеку жертви. Припис накладатиме на правопорушника зобов’язання залишити місце проживання або перебування постраждалої особи; міститиме заборону на вхід та перебування в цьому місці; а також заборонятиме кривднику в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Зазначається, що припис можуть винести в разі існування безпосередньої загрози життю або здоров’ю потерпілої особи або для негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження або повторного вчинення.

Припис виноситься за заявою особи, яка постраждала, а також за власною ініціативою працівника уповноваженого підрозділу поліції після оцінки ризиків.

Варто зазначити, що у разі, якщо кривдник навіть прописаний у квартирі, пріоритет надається безпеці постраждалої особи. "Зазначена вимога поширюється також на місце спільного проживання (перебування) особи, яка постраждала, і кривдника незалежно від їх майнових прав на відповідне житлове приміщення", - йдеться в наказі.

Також правоохоронці можуть у встановленому законодавством порядку "застосовувати поліцейські заходи примусу для виселення з житлового приміщення кривдника", якщо припис вимагає від нього залишити місце проживання чи перебування особи, яка постраждала, а кривдник відмовляється добровільно це зробити.

Припис виноситься на термін до 10 діб, його дія може припинитись у разі застосування до кривдника судом адміністративного стягнення -  адміністративного арешту або обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в кримінальному провадженні.

Нагадаємо, за перше півріччя 2018 року до поліції надійшло 60 тисяч заяв про домашнє насильство. За підрахунками експертів, - це лише приблизно десята частина від реальної кількості таких випадків.

Насильство в родині: чому трапляється так часто і як з ним боротися

Насильство в родині: чому трапляється так часто і як з ним боротися

Повʼязані теми:

Наступна публікація