"Політична шизофренія". Клімкін розкритикував заяву УПЦ МП, в якій його назвали "московським агентом"

"Політична шизофренія". Клімкін розкритикував заяву УПЦ МП, в якій його назвали "московським агентом"

Фото: УНІАН

Він розповів, що його слова навмисне неправильно трактують у Московському патріархаті.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав "політичною шизофренією" заяву УПЦ МП про те, що урядовець говорить як "московський агент".

Керівник МЗС таким чином відреагував на матеріал Московського патріархату, опублікований у відповідь на статтю самого Клімкіна в одому з видань.

Міністр розповів у Facebook, що його стаття є лише викладом та аналізом тверджень, опублікованих Вселенським Патріархатом у тексті "Вселенський трон і Церква України". Тобто Клімкін говорить не від себе, а керуючись тезами Константинополя. Представники УПЦ МП, своєю чергою, називають слова Клімкіна недолугими. 

За словами міністра, Московський патріархат робить перескоки і трактує викладене по-своєму, аби звинуватити голову МЗС у розпаленні міжрелігійної ворожнечі та дискримінації за релігійною ознакою, бажанні позбавити МП можливості існувати в Україні, а також у звинуваченнях конфесії УПЦ МП. 

Натомість у своїй статті Клімкін писав зовсім про інше. Він навпаки наголошував на важливості запобігти чварам та розбрату. Також він писав про право прихожан кожної парафії визначати, до якого патріархату вона належить, а також про те, що припинити чвари може лише єдина українська церква, а не поділ на "київських", "московських" і "нинішніх автокефалів". 

Щодо звинувачення Клімкіна у риториці "московського агента", то  він відреагував на це словами про шизофренію. 

"Що ж до звинувачення, що я "московський агент", то з чистою совістю повертаю його до УПЦ МП із пропозицією шукати таких агентів у власних лавах, причому аж ніяк не обмежуючись Інформаційно-просвітницьким відділом. Дуже уважно шукати! Ну, а про те, що таке звинувачення відгонить політичною шизофренією, говорити взагалі зайве. Сподіваюся, що йдеться тільки про політичну", - написав голова закордонного відомства.

Надання Томосу українській церкві можуть перенести на листопад

Надання Томосу українській церкві можуть перенести на листопад

11 жовтня Синод Константинопольського патріархату вирішив продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом. Також синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ стосовно предстоятеля УПЦ КП Філарета та предстоятеля УАПЦ Макарія. Разом із тим Патріархія наголосила на неприпустимості майнових конфліктів і насильства у процесі творення помісної церкви в Україні.

Повʼязані теми:

Наступна публікація