Польова кухня: як допомогти жителям міста Ковель повернути віддані владою ділянки на березі місцевої річки

Польова кухня: як допомогти жителям міста Ковель повернути віддані владою ділянки на березі місцевої річки

Фото: ТСН

Місцевих позбавляють власної рекреаційної зони.

Активісти з Ковеля на Волині мають річку Турію. Але аж 12 гектарів ласих прибережних шматочків пороздавала місцева влада під забудову. І тепер жителі міста не мають жодних можливих підступів до берегів річки для відпочинку.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Тривожний сигнал отримали з Волині. Начебто у Ковелі відпочинкову зону біля водосховища крадуть у людей і продають під забудову. "Польова кухня" зібрала містян для того, щоб нагодувати, вислухати і зарадити.

До куховарства й одночасно з ним розмови про насущне долучилися господарі техніки з Волинського управління ДСНС і небайдужі ковельчани. Люди навіть картоплю для страви не дали нам купити – поділилися щиросердно цілим мішком власної, домашньої. Але першопричина цієї толоки він - пенсіонер Сергій Котик. Уже кілька років чоловік  сам-на-сам воює з тутешньою елітою проти знищення зеленої прибережної зони річки Турії. До місії ковельського Дон-Кіхота я ще повернуся. Поки що ж зауважу, що його тривоги небезпідставні.

"Польова кухня" вирушила у Ковель, щоб допомогти вирішити проблему із забудовами біля річки Турія

"Польова кухня" вирушила у Ковель, щоб допомогти вирішити проблему із забудовами біля річки Турія

"На сьогоднішній день ці всі пляжі знищені, захаращені. Простих людей не чують. Люди не мають змоги відпочити. Просто поїхати на курорти не можуть, а на місці наш мер про людей не думає", - розповідають місцеві.

А наразі готуємо волинську пісну картоплю із захаром на березі водосховища, про нищення якого наввипередки сповіщали небайдужі. Доки розмовляли, вода в польовій кухні закипіла. Ба навіть гумор рятував мало від висловлених під аркою міського парку людських проблем. Вони падали в мою свідомість, як картопля у воду. Тільки від бризок із котла всім байдуже, а от від кожної почутої біди серце стискалося не на жарт.

Добре помили картоплю, добре отак в мундирах зварили, в лушпинні, потім ріжете довільно як хочете. І найголовніше зробити ось такий ось льок. Це часник, сіль, і олія. Порізали і оцим заливаємо, таким соусом, і перемішуємо, і смакота!

КАРТОПЛЯ ІЗ ЗАХАРОМ

Картопля - 1 кг

Часник – 3 головки

Олія - 100 г

Сіль, перець, оцет – до смаку

Добре вимити картоплю, зварити в лушпинні. У макітру начистити часник, додати перець та сіль, олію, можна й оцет. У затірку покласти порізану або й цілу картоплю, добре змішати. Подавати гарячою.

Кулінарний рецепт видати легше, аніж урятувати озеро від забудови . Хоч закон чітко каже будувати будь-що ближче п'ятдесяти метрів до води не можна.

"У 2009 році, де міським головою був Сергій Дмитрович Кошерук, зараз заступник голови ОДА, було ухвалено рішення по обміну земельних ділянок площею орієнтовною біля 12 га", - пояснив міський голова Ковеля Олег Кіндер.

Опоненти чинного голови закидають, що коло так званих інвесторів – наближені до влади люди. Буцімто, вносять інвестицій на десяток тисяч гривень, а отримані безоплатно ділянки в зеленій зоні продають за десятки тисяч доларів.

"Я прочитала в газеті повідомлення про те, що продається земельна ділянка біля річки. Для цікавості подзвонила, коштує 22 тисячі доларів 8 соток. Ну оце ж думаю такі великі гроші ну куди ж вони спрямовуються? І чому вони продають", - розповіла приватний підприємець Олена Місюра.

"А ці нові ділянки купляються зразу мерседеси, дітям хати за 250 тисяч доларів. Собі будується", - наголошує громадський активіст Сергій Котик.

Ковельський міський очільник будь-які підозри в корупції відкидає.

"На всі перевірки, які були вже ми абсолютно всі документи надавали, все є у відповіді чоловіку, який постійно ходить з плакатом "Кіндер, віддай водосховище!", - зазначає він.

Звинувачення активістів у нищенні рекреаційної зони голова і команда називають політичним замовленням. І звісно всі слова очільника підкріплені документами.

"Всі проекти відведення, які розроблялися по цих земельних ділянках, вони пройшли позитивні висновки відповідних служб", - розповідає керівник відділу земельних ресурсів Ковельської міськради Вадим Логвінов.

Та риторика з білого дому ковельців не влаштовує. Люди бачать, що деякі маєтки підійшли до річки впритул, і міській владі чомусь на самозахоплення громадських земель байдуже.

"Оце повинна була бути пройти лінія, де нічогісінько не можна робити! Жодних робіт, крім заліснення і дерев садить! 40 з чимось дерев зрізало!" - скаржиться активіст Котик.

"Людина загородила, заборонила доступ громадянам міста, тому що ця територія передбачена як рекреаційна зона, для загального користування. То ми маємо прямий самозахват", - наголошує депутат міськради Ігор Пініс.

Тим часом у місті немає жодного облаштованого пляжу. Та й купатися в Ковелі через забрудненість водосховища від приватних забудов небезпечно.

Обнулити ситуацію майже нереально. В єдиний клубок сплелись інтереси тих, хто вже купив тут землю, і  хто формально чесно відчужив собі діляночку.

Щоби повернути всю землю біля водосховища в комунальну власність, треба змінити і генеральний план міста, і владу, яка вважає, що гарно оформлені документи виправдовують викрадення в громади відпочинкової зони . Тож, мій рецепт вирішення проблеми потребує від небайдужих чималеньких зусиль.

1.Звернутися до суду з вимогою скасувати попередні рішення міськради щодо садибної житлової забудови біля водосховища.

2.Ініціативній групі звернутися до забудовників із пропозицією заміни отриманих ділянок на альтернативні.

3.Правоохоронцям та екологам провести перевірку дотримання норм чинного законодавства (особливо Водного кодексу) щодо правил та норм забудови біля водосховища.

4.Депутатам міськради ініціювати судовий процес повернення переданих гектарів землі у власність міста.

Тим часом Сергій Котик бореться за чисте довкілля не тільки  плакатами й листами в усі інстанції, які носить всюди з собою не в дипломаті, а у звичайному пакеті. Чоловік багато років самостійно висаджує на березі дерева.

Озирніться навкруги. Чи не зазіхають на вашу законну рекреаційну зону? Якщо так, не будьте пасивними, рятуйте ситуацію.

Костянтин Грубич

Повʼязані теми:

Наступна публікація