Половина приходів Московського патріархату може приєднатися до єдиної Української церкви - УПЦ КП

Половина приходів Московського патріархату може приєднатися до єдиної Української церкви - УПЦ КП

Фото: УНІАН

Нині Московський патріархат налічує 12 тисяч приходів.

Після отримання Українською церквою томосу про автокефалію до неї приєднається близько половини приходів УПЦ Московського патріархату.

Про це в ефірі на Громадському сказав архієпископ Чернігівський і Ніжинський, прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря.

Речник УПЦ КП зазначив, що наразі Московський патріархат налічує 12 тисяч приходів і, на його думку, половина з них приєднається до єдиної помісної церкви.

"Потім, в перспективі кількох наступних років, я думаю, ще десь дві третини від тих, які залишаться, вони будуть переходити, а в довгостроковій перспективі ми вважаємо, що в Україні взагалі буде існувати як в Грузії грузинська церква, в Болгарії болгарська церква, в Румунії румунська церква, там немає Московського патріархату, бо це є аномалія з канонічної точки зору, так само, з часом, коли російська церква визнає автокефалію української церкви, остаточно буде врегульоване це питання", - сказав Зоря.

Він припустив, що можливо залишиться один храм у Києві, який буде представництвом Московського патріарха при патріархові Київському.

Нагадаємо, 7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів, які представляли Константинополь у Києві. РПЦ назвала це "безпрецедентним і грубим вторгненням на свою територію" та заговорила про розкол. Окрім цього, священний синод РПЦ вирішив припинити участь церкви у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату. 

11 жовтня Синод Константинопольського патріархату вирішив продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом. Також синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ стосовно предстоятеля УПЦ КП Філарета та предстоятеля УАПЦ Макарія. Разом із тим Патріархія наголосила на неприпустимості майнових конфліктів і насильства у процесі творення помісної церкви в Україні.

Російська православна церква погрожує остаточно розірвати стосунки з Константинополем

Російська православна церква погрожує остаточно розірвати стосунки з Константинополем

Повʼязані теми:

Наступна публікація