Польський роботодавець намагається перекласти провину за втрачену українкою руку на неї саму

Польський роботодавець намагається перекласти провину за втрачену українкою руку на неї саму

Фото: Скріншот

Польська поліція взялася за перевірку пральні

Українка втратила руку у пральні в Польщі. Такої виробничої травми можна було б уникнути, якби власник хімчистки не заборонив рятувальникам різати машину через бажання зберегти техніку, стверджує постраждала 29-річна Олена Романенко. Натомість власник пральні намагається перекласти вину на дівчину.

Олена Романенко вже місяць у лікарні. Тримається завдяки чоловіку і лікарям. 

У хімчистці під Познанем, вона пропрацювала лише кілька тижнів. Про випадок згадує неохоче, каже ситуація була звичайна, у простирадло потрапила наволочка і вузол засмоктало до сушильної машини. Дівчина кинулася діставати білизну, але запобіжник не спрацював і її руку затягла сушка.

«Я починаю кричати диким криком, це настільки боляче було, я не можу передати цієї болі», - розповідає постраждала.

Рука Олени буквально смажилася за температури 190 градусів упродовж години.

«Вони хотіли різати машину, щоб мене врятувати. Власник заборонив це робити. Поставили мені катетор і кололи знеболюючими, вони мені не допомагали», - згадує Олена.

«Мусив прийти їх власний механік, який начав розкручувати щось по-своєму тихенько, щоб менше зробити шкоди машині», - додає чоловік потерпілої. 

Кінцівку довелось ампутувати, адже йшлося про життя дівчини. А от роботодавець Олени звинувачує її в нехтуванні правилами безпеки, хоча документи, які ніби-то вона підписувала, не показує.

«Мені показувала пані полячка, що підвішувати, а там якісь кнопки, і мені не говорили, що не можна туди лізти, а та навпаки кричала, щоб я бігла і забирала», - переконує жінка.

Поки на звязок працедавець Олени не виходить з журналістами.   

Нині перевіркою хімчистки займається Державна інспекція праці і познанська поліція проводить слідство. З`ясовуватимуть, чи дотримуються тут норм техніки безпеки і чи можна було врятувати руку Олени.

Юрист Ірина Мизина наголошує, якщо доведуть провину роботодавця він буде змушений виплатити дівчині компенсацію.

За словами українського консула в Познані, кількість схожих випадків зростає. Часто через те, що наші співвітчизники занадто легковажно ставляться до вибору робочого місця.

«Мені так соромно і прикро, що сталася така ситуація у Великопольському воєводстві. Тому звертаю увагу українців, що треба пильно і свідомо обирати працедавців. І треба вимагати від роботодавців проведення навчання і інструктажів на місці праці», - почесний консул України в Познані Вітольд Хоровський.

В Олени попереду ще кілька операцій, тривала реабілітація і численні розтрати. Протез коштує майже 100 тисяч доларів. Тому, дівчина розраховує на допомогу небайдужих людей.

Реквізити для допомоги:

ПриватБанк 4149 4978 7361 4707

Смокталь Ганна Павлівна ( мама Олени )

Переказ по Польщі:

Andrii Romanenko

53 1160 2202 0000 0003 3977 6009

bank Millennium

https://www.facebook.com/profile.php?id=100005402412217

Повʼязані теми:

Наступна публікація