Полторак заявив про нову еру співпраці зі США після попереднього схвалення постачання Javelin

Полторак заявив про нову еру співпраці зі США після попереднього схвалення постачання Javelin

Фото: Reuters

Україна може отримати 37 пускових комплексів Javelin та 210 ракет до них.

Міністр оборони Степан Полторак сподівається на більш тісну співпрацю України та США в оборонному секторі.

Про це він заявив після того, як Держдепартамент США попередньо схвалив виділення Україні 37 протитанкових ракетних комплексів Javelin та 210 ракет до них на загальну суму в 47 млн доларів, пише Reuters. Рішення ще мають затвердити Сенат і Конгрес. Загалом США заклали в своєму оборонному бюджеті 350 млн доларів на допомогу Україні.

"На жаль, проблема виділення летальної зброї розглядалася протягом тривалого часу. Але ми отримали це (рішення), коли ми його отримали. У нас є всі можливості для співпраці зі Сполученими Штатами та для посилення нашої співпраці, в тому числі і в оборонному секторі", - сказав Полторак, проте не дав більш детальної інформації.

Нагадаємо, від 2014 року, коли Росія анексувала Крим та розпочала війну на Донбасі (де за останні чотири роки загинули понад 10 тисяч людей), США стали одним із найсильніших партнерів України.

Рішення про надання летальної зброї є чутливим. Кремль неодноразово заявляв, що постачання зброї до України ще більше дестабілізує ситуацію, заохочуючи Київ до застосування сили.

Сама Росія заперечує звинувачення України та НАТО в тому, що вона підтримує бойовиків на Донбасі військами та зброєю. Бойові сутички між українською армією та підтримуваними Росією бойовиками тривають, незважаючи на умовне припинення вогню та зусилля з дипломатичного миру.

Полторак також сказав, що зброя від США допоможе українським військовим реагувати на напади, за координацію яких відповідає Росія.

"Її політика була агресивною і залишається такою. Ось чому рішення Сполучених Штатів про надання летальної зброї є важливим для нас. Путін в основному використовує Донбас як навчальний майданчик для підготовки військовослужбовців для участі в інших гарячих точках, включаючи Сирію. І не тільки для випробування нової зброї, обладнання та інших інструментів. Але він також використовує це, щоб запобігти швидкому розвитку України", - зазначив міністр.

Коли саме Україна отримає протитанкові ракетні комплекси Javelin, поки що невідомо. Однак Полторак заявив, що вже розпочато підготовку щодо вибору персоналу та безпечного зберігання для очікуваного постачання цього року.

Фото: ТСН.ua

Вашингтон допоможе Україні посилити оборону завдяки установкам "Джавелін"

Вашингтон допоможе Україні посилити оборону завдяки установкам "Джавелін"

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація