Попри масштабний скандал Угорщина все ще урочисто роздає паспорти закарпатським українцям

Попри масштабний скандал Угорщина все ще урочисто роздає паспорти закарпатським українцям

угорщина, віктор орбан / Фото: Reuters

Церемонію перенесли на угорську територію.

Угорщина не припинила роздавати другі паспорти українським угорцям після масштабного скандалу, а лише перенесла урочисту церемонію вручення із Закарпаття до угорської територію.

Про це йшося під час візиту делегації з Угорщини на Закарпатті, яка зустрілася з представниками угорських організацій України, передає LB.ua.

"Будапешт доручив тимчасово призупинити торжества при врученні громадянства на території Закарпатської області – тепер вони будуть проходити на території Угорщини у присутності органів місцевого самоврядування прикордонного з Україною регіону Саболч-Сатмар-Берег", - йдеться в матеріалі.

Крім того, Будапешт проводить розслідування  появи скандального відео з консульства в Берегові. А також угорські органи безпеки посилили перевірку осіб, які подають документи на отримання угорського громадянства за спрощеною процедурою.

Угорські організації України - Товариство угорської культури Закарпаття і Демократичний союз угорців України своєю чергою повідомили, що через посилення оглядів представників угорської меншини на україно-угорському кордоні на предмет наявності угорського паспорта тепер відновлено роботу служб правової допомоги за участю юристів і угорських консульств.

Зазначається, що раніше така служба існувала 2015 року – тоді юристи допомагали угорцям Закарпаття уникати мобілізації в ЗСУ.

Видача паспортів Угорщини громадянам України призвела до нового скандалу між країнами

Видача паспортів Угорщини громадянам України призвела до нового скандалу між країнами

Нагадаємо, що у середині вересня ЗМІ оприлюднили відео, яке нібито було зняте в консульстві Угорщини на Закарпатті. На ньому під келих шампанського громадянам України видають угорський паспорт і просять не показувати українським представникам влади.

Посла Угорщини в Україні Ерно Кешкеня в Береговому оголосили персоною нон ґрата в Україні і вислали. У відповідь Угорщина вирішила вислати українського консула.

Повʼязані теми:

Наступна публікація