За словами Супрун, кутя містить безліч корисних інгредієнтів.
У переддень Різдва українські господині готують до пісного столу на Святвечір одну з головних страв - кутю. У кожній місцевості, як і в кожній сім'ї, є свій рецепт і секрети її приготування.
Колишня очільниця МОЗу Уляна Супрун у своєму Facebook дала поради, як приготувати різдвяну страву з користю для здоров’я.
За її словами, кутю впевнено можна назвати суперфудом, який містить безліч корисних інгредієнтів. Проте Супрун радить не зловживати медом. Найбільш корисно для здоров'я, за словами колишньої міністерки, заливати страву наваристим узваром зі шматочками яблук, груш або чорносливу.
"Мед - не цілющий і не природніший за буряковий цукор. Для нас це додані прості цукри, ще й здебільшого фруктоза, що шкодить бактеріям кишківника та нашому жировому обміну. В сухофруктах та родзинках цукру вдосталь", - рекомендує Супрун.
Також вона радить промити пшеницю перед замочуванням, або поміняти воду за годину. Горіхи замочувати заздалегідь не потрібно, а ось промити також варто. Щоб пшениця була смачнішою, її слід промити і проростити. Зерно стане, таким чином, солодшим.
"Якщо пшеницю не замочити, варити доведеться довго. Але пшениця, як і інші злаки та незлакові крупи, має на собі рештки фунгіцидів - протигрибкової отрути. Нам вона не потрібна. Декому пшениця може здатися твердою і недостатньо смачною чи солодкою. Є один секрет, нетрадиційний. Спробуйте її промити і трохи проростити. Наприклад, загорніть насіння у вологий кухонний рушник. Таке зерно буде солодше. А білок насінини стане вологим і більш доступним до травлення", - зазначила Супрун.
Наостанок ексміністерка порадила додати до куті заморожених вишень та чорниць. "Вона буде ідентифікуватися із Поліссям та Волинню, із Півднем та Слобожанщиною", - підсумувала вона.
Написати пост про рецепт куті = започаткувати велику суперечкуАдже в кожній місцині, місті, селі, сім’ї є свій рецепт...
Опубликовано Уляна Супрун Понедельник, 6 января 2020 г.
Нагадаємо, 6 січня, напередодні Різдва, християни східного обряду відзначають Святий вечір. Після 17.00 в храмах розпочалися урочисті богослужіння. Згідно з традицією, цього дня за спільним столом збирається вся родина. На святковому столі має бути 12 страв.